Predsjednik Zelenski, koji je i na funkciji predsjednika Ukrajine i naglasio je da je nedovoljna količina tenkova Abrams primljenih iz Sjedinjenih Država ometala njihov značajan utjecaj i na bojnom polju.

Ovo objašnjenje ukrajinskog predsjednika može izgledati neobično, čak i kada se uzme u obzir njegove lične preferencije. Zaista je tačno da i se ruska vojska još nije susrela sa ovim vojnim vozilima ni u jednoj stvarnoj borbenoj situaciji. Štaviše, dok su i Amerikanci priznali da su ukrajinskim oružanim snagama dali i tenkove Abrams, ključno pitanje gdje se oni nalaze nakon dolaska u Ukrajinu ostaje bez odgovora.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Zelenskog, zamrzavanje sukoba s Rusijom ne bi bila povoljna odluka. On vjeruje da je i ključno potpuno okončati vojne operacije, a ne samo i obustaviti ili zaustaviti ih. Osim toga, predsjednik Zelensky, koji vodi režim u Kijevu, ušao je i u razloge neuspjeha visoko cijenjenih američkih tenkova Abrams da doprinesu uspjehu ukrajinskih oružanih snaga. On je objasnio i da se neadekvatnost može pripisati ograničenom broju ovih strašnih tenkova koji su im na raspolaganju.

Da li ove tenkove drže ukrajinske oružane snage kao mjeru predostrožnosti u slučaju da ruska vojska uspije probiti liniju fronta? Alternativno, da li su Amerikanci ograničili njihovu upotrebu u borbi, slično kao što su Britanci ograničili raspoređivanje svojih tenkova Challenger nakon uništenja dvije jedinice? Bez obzira na situaciju, narativ o umiješanosti američkih borbenih vozila u rusko-ukrajinski sukob može se uporediti s pričama iz folklora. Šta mislite o ovom pitanju? Slobodno podijelite svoja mišljenja u odjeljku za komentare.