Širom Sjedinjenih Država, postoji značajan porast masovnih demonstracija koje podržavaju palestinsku stvar, zalažući se za trenutni prekid neprijateljstava u Gazi. Ovi protesti su dobili značajan zamah, primoravajući agencije za provođenje zakona da intervenišu tako što rasturaju skupove i hapse pojedince koji su uključeni u akte pobune, neslaganja ili građanske neposlušnosti na više lokacija.

Značajno okupljanje održano je na kultnom Bay Bridgeu u San Franciscu, u Kaliforniji, dok se mnoštvo pojedinaca ujedinilo u snažnim demonstracijama kako bi izrazili svoju nepokolebljivu podršku palestinskom stanovništvu koje živi u opkoljenoj regiji Gaze. Zapanjujući broj od otprilike 200 strastvenih demonstranata hrabro je krenuo na most, efektivno ometajući njegov normalan tok saobraćaja, dok su vatreno izražavali svoju zabrinutost i zahtjeve za pravdom.

Međutim, njihova duboka predanost nije prošla nezapaženo, što je rezultiralo hapšenjem najmanje 50 pojedinaca koji su neustrašivo učestvovali u formiranju ljudskog lanca usred vozila, čime su pojačavali svoju poruku solidarnosti i zalagali se za prava i dobrobit svoje palestinske braće . U svjetlu nedavnih istraživanja koja ukazuju na pad podrške Sjedinjenih Država Izraelu, izbili su brojni protesti i demonstracije. Nadalje, vlasti Hamasa u Gazi su uznemirujuće izvijestile da je od petka zapanjujući broj od preko 12.000 Palestinaca tragično izgubilo živote u sukobu s Izraelom.

Obeshrabrujuće je priznati da su većina ovih žrtava nedužni civili, sa zabrinjavajućim naglaskom na ženama i djeci. Ovaj alarmantni broj mrtvih raste otkako je Izrael pokrenuo objavu rata Hamasu još u oktobru. U petak je njujorška policija uhapsila grupu pojedinaca koji se zalažu za palestinsku stvar nakon što su nasilno ušli u glavni ured News Corp-a, istaknutog medijskog konglomerata koji posjeduje kanal Fox News, Wall Street Journal i New York Post .