U trudnoći, sluznica usta postaje osjetljivija zbog pojačanog prisustva hormona estrogena i progesterona, koji zahvataju sve sluzokože u tijelu. Poznata je činjenica da je prvo tromjesečje trudnoće često praćeno osjećajem mučnine i povraćanja, što dovodi do promjene nivoa kiselosti u usnoj šupljini.

Nažalost, ove promjene mogu rezultirati erozijom zubne cakline. Ipak, održavanjem dobre oralne higijene i zakazivanjem redovnih stomatoloških pregleda, svi ovi potencijalni problemi mogu se lako spriječiti. Zubi se ne propadaju samo kao rezultat trudnoće, prirodnog fiziološkog procesa. Međutim, važno je da trudnice budu svjesne da su određeni faktori rizika u ovom periodu povećani i stoga bi trebalo da daju prioritet svom cjelokupnom i oralnom zdravlju.

Trudnoća donosi brojne promjene u tijelu žene, uključujući i one koje utiču na usnu šupljinu. Jedna značajna promjena su nagle hormonalne fluktuacije, posebno povećanje nivoa estrogena i progesterona. Ovi nivoi hormona imaju potencijal da utiču na stanje desni. Osim toga, kiselost pljuvačke također može biti podvrgnuta promjenama tokom trudnoće, potencijalno povećavajući rizik od karijesa. Nije neuobičajeno da žene dožive mučninu, često praćenu povraćanjem, posebno u ranim mjesecima trudnoće. Često povraćanje, praćeno kiselošću želudačnog sadržaja, predstavlja značajnu opasnost za zube, povećavajući vjerovatnoću razvoja karijesa. dr sc. Nataša Pejčić, stomatolog, elaborira ove rizike.

S druge strane, prema riječima naše sagovornice, sveobuhvatnom edukacijom i primjenom odgovarajućih preventivnih mjera koje sprovode stomatolozi, uključujući stručno uklanjanje plaka i personalizirane smjernice o održavanju optimalnog oralnog zdravlja, trudnice mogu efikasno zaštititi stanje njihova usta i zube. Nažalost, značajan broj budućih majki ima temeljni strah kada je u pitanju traženje stomatološke nege tokom trudnoće. Ova bojazan je često ukorijenjena u pogrešnim uvjerenjima koja kruže u našem društvu, lažno tvrdeći da zubne tretmane treba u potpunosti izbjegavati dok se očekuje.