Od starog Egipta do danas, znanje o Aloe veri se očuvalo, a njeni najraniji zapisi potiču iz Mezopotamije. Sa više od 400 različitih vrsta, biljke aloe razlikuju se po izgledu i veličini. Aloe vera, često nazivana lekovitom biljkom, nadaleko je poznata po svojim izvanrednim lekovitim svojstvima, što je čini jednom od najvrednijih biljaka.

Poreklo i Izgled
Aloe vera potiče iz Afrike i Madagaskara, gde u svom prirodnom staništu cveta izuzetnim cvetovima. Biljke mogu varirati od deset centimetara do deset metara visine, često pogrešno smatrane agavama zbog sličnosti u izgledu. Pripada porodici ljiljana i obilno raste u prirodnim uslovima, dok kada se uzgaja u posudi, visina biljke je ograničena na 50-60 cm.

Lekovita Svojstva
Aloe vera je cenjena zbog svojih dugotrajnih zdravstvenih koristi. Mnogi je koriste kao oblik prve pomoći za opekotine, posekotine i kao masku za lice kako bi smanjili pojavu bora. Takođe je efikasna u detoksikaciji organizma, poboljšanju imunog sistema i povećanju nivoa gvožđa u krvi. Listovi stari 2,5 godine već poseduju vredna lekovita svojstva.

Uzgoj i Razmnožavanje
Za uspešan uzgoj Aloe vere kao sobne biljke preporučuje se presađivanje u proleće ili pre cvetanja biljke. Najčešće se razmnožava rezanjem ispod najnižeg lista kako bi se izvukao sok, a zatim se odrezani list posipa piljevinom ili ugljenom u prahu kako bi se sprečilo propadanje. List se drži na toplom i svetlom mestu dok ne pusti korenje, a zatim se sadi u mešavinu zemlje i peska.

Najlakši način za razmnožavanje Aloe vere je pažljivo odvajanje izdanka ili pupoljka od postojeće biljke i presađivanje kao mladice. Kada sadnice dostignu visinu od 2,5 do 5 cm, spremne su za presađivanje.

Saveti za Uspešan Uzgoj
Korijenski sistem Aloe vera Barbadensis Miller nije raširen, pa je najbolje posaditi je u široku i plitku posudu sa slojem kamenja i pijeska za drenažu. Pravilna drenaža je ključna za uspeh biljke, jer sprečava truljenje korena. Biljka se najbolje razvija u obilnoj svetlosti i toplini, ali treba je zaštititi od direktnog sunca.

Zanimljivosti

Fototropizam:
Istraživanja su pokazala da je količina gela, dimenzije biljke i dužina listova direktno povezana sa nivoom osvetljenja koje biljka prima.

Temperaturni Raspon: Optimalna temperatura za rast je između 22-24 stepena leti i oko 12 stepeni tokom zimskog mirovanja. Listovi aloje sadrže oko 95% vode, pa postoji rizik od smrzavanja kada temperatura padne ispod 5 stepeni.

Zimska Neža: Tokom zime, biljku je preporučljivo uneti u hodnik ili hladniji prostor sa smanjenom izloženošću svetlu.

Prihranjivanje:
Tokom proleća, biljku treba prihranjivati svake dve nedelje, dok se u jesen ovaj proces zaustavlja. Organska đubriva su preporučena ako se biljka koristi za lekovite svrhe.

Upotreba Humusa: Humus od hrastovog lišća može pospešiti brži i snažniji rast biljke.

Zaključak
Aloe vera je izuzetno prilagodljiva biljka koja nudi brojne zdravstvene koristi. Bilo da je uzgajate zbog njenog lekovitog gela, estetske privlačnosti ili kao kućni lek, pravilna nega i uzgoj će vam omogućiti da uživate u svim njenim blagodatima. Ova čudotvorna biljka nastavlja da bude cenjena kroz vekove, a njena popularnost ne jenjava ni danas. Uz redovnu brigu, pravilno zalivanje i optimalne uslove osvetljenja, aloe vera može postati dugotrajni pratilac u vašem domu. Njena sposobnost da se prilagodi različitim uslovima čini je idealnom za unutrašnje i spoljašnje prostore. Pored svojih lekovitih svojstava, aloe vera dodaje estetsku vrednost svakom okruženju svojim elegantnim izgledom i egzotičnim cvetovima. Nastavite istraživati i koristiti aloe veru kako biste otkrili sve njene koristi i učinili svoj život zdravijim i lepšim. Ulaganje vremena u uzgoj ove biljke sigurno će vam se višestruko isplatiti, donoseći dobrobit vama i vašoj porodici.