Sezona gripe, korone i respiratornih infekcija je u punom jeku. Neobičan kašalj, COVID-19, probavni problemi i drugi simptomi preplavili su domove zdravlja. Nadalje, ono što uistinu zabrinjava jest vijest da se pojavljuju ne samo sezonske bolesti, već i novi i neobični simptomi koronavirusa. Sve se više priča o novom soju pod nazivom JN.1 koji uzrokuje nove i čudne simptome.
Liječnici ističu da nakon svih ovih blagdana i slavlja dođe vrijeme kada se ipak razbolimo od, kako kažu, “svačega”.

Blagdanska okupljanja i grupna okupljanja doveli su do porasta respiratornih infekcija. Među tim pacijentima najviše su se istaknuli oni s jakim kašljem. Kašalj se može pojaviti iznenada, a čak ni mala djeca nisu imuna na te respiratorne bolesti.

Simptomi hripavca
Prema riječima epidemiologa dr. Nebojše Bohuckog, ako kašalj traje dulje od dva tjedna, posumnjajte na hripavac ili hripavac, kako ga u narodu nazivamo.

“Kada osoba kašlje dulje od dva tjedna, ima pravo misliti da se radi o hripavcu, a tada je ispravan korak uzimanje uzorka krvi. To će pokazati radi li se o hripavcu. Kod odraslih klinička slika manifestacije, osim kašlja, nejasne su”, rekao je dr. Bohucki za srbijanske medije.

Petnaest godina kasnij hripavac se ponovno pojavio na tom području. Dr. Josip Krajninger kaže da je važno imati nadzor nad liječenjem.

“Dajte antibiotike. Bolest je uzrokovana bakterijama i može se liječiti antibioticima i drugim lijekovima. Roditelje molimo za strpljenje. Preporučamo da sami ne uzimaju sirup protiv kašlja, već djeci daju što topliju tekućinu kada su imaju kašalj. , što im olakšava da ga iskašljaju”, rekao je Bleeckeru. “.

Prvi simptomi hripavca uglavnom su isti kao i svi drugi simptomi bolesti dišnog sustava: učestalo kihanje, curenje iz nosa, blagi kašalj, povišena temperatura, malaksalost. Kasnije se, pak, simptomi čine puno težim: napadaji kašlja, gušenja, povraćanje nakon kašlja, otežano disanje, otežano disanje, a dijete može i pomodriti.

kako se spasiti
Liječnici preporučuju da se djeca uz obvezno cijepljenje protiv gripe i COVID-19 cijepe i protiv hripavca.

“Jedini način da spriječite hripavac i hripavac je da dijete cijepite s dvije doze u prvoj godini života, a zatim ga revakcinirate u drugoj godini. Bilo bi bolje da cijepite kasnije, a kod nas je uvedena tek peta doza prošle godine.“ kaže epidemiolog dr. Nebojša Bohucki.

Također se preporučuje izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski u određenim situacijama, zdrava i redovita prehrana te vođenje računa o osobnoj higijeni. Liječnici savjetuju da je, ako vas ipak “uhvati” neki od navedenih virusa, iznimno važno pustiti ga da se odmori i oporavi dok se vaše tijelo ne oporavi.