Prof. dr Stanković je naglasila da sama ishrana, ako se ne vodi pažljivo, može postati izvor stresa koji narušava naš imuni sistem. Kako bi se tome suprotstavila, dala je opsežnu listu namirnica koje posjeduju sposobnost podmlađivanja i jačanja našeg imuniteta.

 

 

Prema njenim riječima, dosljedno održavanje dobro izbalansirane prehrane tokom cijele godine ključno je za postizanje fizičke kondicije tokom ljetne sezone. Međutim, primjećuje se da većina pojedinaca ima tendenciju da započne svoj režim ishrane tek u mjesecu maju i junu, što u konačnici rezultira dodatnim stresom za tijelo. Ovaj stres, zauzvrat, negativno utječe na naš imunološki sistem, čineći nas ranjivijim na razne štetne agense kao što su virusi, bakterije i druge zdravstvene komplikacije. Prema rečima profesora dr Stankovića, održavanje rutine zdrave ishrane obično podrazumeva konzumiranje tri glavna obroka tokom dana, uz dodatnu užinu.

 

 

 

Međutim, ona savjetuje da u potpunosti ne odbacite ove vrste hrane, jer to može stvoriti želju ili iskušenje da im se prepustite, već sugerira da ih se potpuno izbjegava. Tokom cijele godine važno je dati prioritet unosu povrća, nastojeći da ga konzumiramo u što većem broju, uz umjerenu potrošnju voća, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa.

 

 

 

 

 

Nadalje, uključivanje stresa u našu prehranu pokreće oslobađanje adrenalina, koji zauzvrat narušava imuni sistem. Svaka dijeta koja promoviše trenutne rezultate i ne daje adekvatnu količinu kalorija i nutrijenata na kraju će oslabiti imunološki sistem. Kada je u pitanju odabir proteina, preporučljivo je uključiti bjelanjke i surutku, uz opcije nemasnog mesa. Osim toga, uključivanje svježeg povrća u vašu ishranu može efikasno nadoknaditi esencijalne minerale.Važno je napomenuti da se obično nema potrebe oslanjati na dijetetske suplemente, osim ako to nije posebno savjetovano od strane stručnjaka.