Ulje od bijelog luka rješava velike probleme: Evo kako ga napraviti – recept za kojim svijet ludi!

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih namirnica i prirodni antibiotik. Mnogi tvrde da je ulje od bijelog luka čudotvorno, a evo kako ga možete jednostavno pripremiti.

Sastojci:

  • 4 čena izgnječenog bijelog luka
  • 120 ml maslinovog ulja

Priprema:
Stavite izgnječeni bijeli luk direktno u tavu i dodajte maslinovo ulje. Pomiješajte sastojke i osigurajte da je bijeli luk ravnomjerno raspoređen po tavi. Pržite na srednje jakoj vatri tri do pet minuta, povremeno miješajući. Pazite da se ulje ne pregrije i da se bijeli luk ne preprži jer će u suprotnom imati gorak okus. Kada završite, prebacite smjesu u staklenu teglu i pustite da se potpuno ohladi prije nego što stavite poklopac.

Čuvanje:
Ulje čuvajte u frižideru do pet dana. Povremeno promućkajte teglu kako bi se ukusi pomiješali. Nakon pet dana, bacite ulje, čak i ako ga niste iskoristili. Obavezno ga držite u frižideru, nikako na sobnoj temperaturi.

Primjena:
Protiv kandide i kožnih problema: Ulje od bijelog luka je odlično u borbi protiv kandide i kožnih problema, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition. Nanesite ulje na problematično područje kože jednom dnevno.

Prva pomoć kod zubobolje:
Natopite vatu uljem i stavite je na zub koji vas boli. Alicin, sastojak iz bijelog luka, djeluje protivupalno i pomaže u smanjenju bola.

Dobrobiti ulja od bijelog luka

Ulje od bijelog luka nudi brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim snažnim antibakterijskim, antifungalnim i protivupalnim svojstvima.

Evo nekoliko ključnih dobrobiti ovog čudotvornog lijeka:

Antibakterijsko i antifungalno djelovanje:
Bijeli luk je poznat po svojoj sposobnosti da uništava bakterije i gljivice. Alicin, aktivni sastojak bijelog luka, efikasno se bori protiv infekcija, uključujući kandide.

Poboljšava zdravlje kože:
Ulje od bijelog luka može pomoći u liječenju različitih kožnih problema, uključujući akne, ekceme i gljivične infekcije. Njegova protivupalna svojstva smanjuju crvenilo i iritaciju kože.

Olakšava zubobolju:
Zahvaljujući svom protivupalnom djelovanju, ulje od bijelog luka može privremeno olakšati bol uzrokovan zuboboljom. Natapanje vate uljem i stavljanje na bolni zub može smanjiti nelagodu.

Podrška imunološkom sistemu:
Bijeli luk je prirodni pojačivač imuniteta. Redovna upotreba ulja od bijelog luka može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, čineći vas otpornijim na prehlade i druge infekcije.

Poboljšava zdravlje srca:
Ulje od bijelog luka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, što doprinosi zdravlju srca. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti krvnih sudova od oštećenja.

Poboljšava cirkulaciju:
Bijeli luk pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, što može biti korisno za opće zdravlje i vitalnost. Bolja cirkulacija pomaže u isporuci hranljivih materija i kisika do ćelija u tijelu.

Pomaže u detoksikaciji tijela:
Ulje od bijelog luka pomaže jetri u procesu detoksikacije, pomažući tijelu da se oslobodi štetnih toksina.

Prirodni repelent protiv insekata:
Miris bijelog luka može djelovati kao prirodni repelent protiv komaraca i drugih insekata. Nanesite ulje na kožu kako biste se zaštitili od ujeda insekata.

Zaključak:
Ulje od bijelog luka je izuzetno koristan prirodni lijek s brojnim zdravstvenim prednostima. Bilo da ga koristite za njegu kože, olakšavanje zubobolje ili jačanje imunološkog sistema, ovo ulje je vrijedan dodatak vašoj kućnoj apoteci. Priprema je jednostavna, a koristi su neprocjenjive.