Srbiju i region potresaju serije zemljotresa, a strahovanja od jačih podrhtavanja tla rastu među građanima. Jučerašnja serija od pet zemljotresa u Srbiji, zajedno sa podrhtavanjima u Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, izaziva zabrinutost i pitanje da li postoji veza između ovih događaja.

 

U jutarnjim časovima danas, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležili su zemljotres magnitude 3.0 prema Rihteru sa epicentrom kod ostrva Čiovo, južno od Trogira. Istovremeno, na severoistoku Bosne i Hercegovine, registrovan je zemljotres magnitude 2.8 prema Rihteru, sa epicentrom 15 kilometara od Sanskog Mosta.Seizmolog dr. Josip Stipčević objašnjava da su ovi potresi deo očekivane seizmičnosti na području Dinarida, uzrokovane interakcijom tektonskih ploča Jadranske mikroploče i Evroazijske ploče. On naglašava da nema direktnih veza između potresa u Srbiji i onog kod Trogira, jer su udaljeni stotine kilometara.

 

Ova serija potresa u Srbiji, zajedno sa nedavnim seizmičkim aktivnostima, podstiče pitanje da li se region nalazi u trusnoj fazi i šta možemo očekivati u budućnosti. Meteorolog Ivan Ristić iznosi zabrinutost zbog brojnih zemljotresa u Srbiji, tvrdeći da je trenutno najaktivnija u bivšoj Jugoslaviji. Sa druge strane, seizmologinja Ana Mladenović ističe da je seizmička aktivnost u Hrvatskoj takođe značajna.Obe stručnjakinje se slažu da nije moguće precizno prognozirati zemljotrese, ali naglašavaju da je potrebno pratiti situaciju. Ristić upozorava da se u Srbiji može očekivati snažniji zemljotres u narednim godinama, dok Mladenović naglašava da je nezahvalno davati takve prognoze.Ova situacija podseća na potrebu stalnog praćenja seizmičke aktivnosti i pripreme za potencijalne potrese u regionu. Takođe postavlja pitanje o sistemu upravljanja rizicima od zemljotresa i merama koje bi trebalo preduzeti kako bi se minimizirale moguće posledice.