Žarko Laušević, koji je preminuo 15. novembra u 64. godini, ostavlja za sobom duboko i trajno nasljeđe u svijetu filma i pozorišta. Kroz njegovu sjajnu karijeru, stručnjaci ga prepoznaju kao virtuoznog glumca koji je konstantno izvodio nezaboravne predstave, pokazujući svoj izuzetan talenat i umijeće. Njegov opus obuhvata mnoštvo uloga, od kojih je svaka prožeta svojom jedinstvenom umjetnošću, ostavljajući neizbrisiv trag u industriji.

Od filmova hvaljenih kritika do zadivljujućih scenskih produkcija, Lauševićev doprinos umjetnosti nastavit će inspirirati i osvajati publiku za generacije koje dolaze. Advokat Toma Fila, koji mu je bio pravni zastupnik u najstrašnijoj i najtraumatičnijoj fazi Lauševićevog života, imao je ključnu ulogu u podršci i pratnji u ovom teškom periodu.

Žarka sam imao prilike da upoznam u vreme velikih teškoća, a ovo upoznavanje je omogućeno preko profesora Miška Radomana, koji je u to vreme, kako se priseća Tom Filo, bio savezni funkcioner Srbije i Crne Gore. Bio sam potpuno opčinjen kada mi je iznio svoj slučaj.

Bio je to značajan trenutak, jer je Žarko izdržao skoro dva mjeseca bez pravnog zastupnika, što me je navelo da se upustim u impozantne zidove kaznionice u Spožu da ga posjetim. Riječi koje su mu prve izletjele s usana nakon našeg susreta ostavile su neizbrisiv trag u mojoj svijesti: “Ja sam odgovoran za smrt dvije osobe, dok je još jedan ostao teško povrijeđen, i ovaj teret će zauvijek težiti mojoj savjesti.” Ipak, preklinjao me je da se zalažem za nevinost njegovog brata, moleći me da se žestoko borim za njegovo oslobađanje. Prema njegovim riječima, ovo iskustvo je ostavilo značajan utjecaj na Phila, impresioniravši ga i duboko ga dirnuvši kao pojedinca.