U tekućim naporima da konsoliduju svoje prisustvo i uspostave značajno uporište u regionu, ukrajinske snage objavile su da su uspješno potisnule ruske trupe na udaljenosti od tri do osam kilometara od Dnjepra na lijevoj obali, konkretno u oblasti Herson Ukrajina. Ovaj značajan razvoj događaja naglašava odlučnost i otpornost Ukrajine u odbrani svoje teritorije i označava korak naprijed u tekućem sukobu.

Osvajanjem terena i stvaranjem značajnog mostobrana u toj oblasti, ukrajinske trupe se strateški pozicioniraju kako bi dalje zaštitile svoje granice i povratile kontrolu nad spornim teritorijama. Ovaj napredak pokazuje vojnu snagu i strateško planiranje ukrajinskih snaga, simbolizirajući njihovu posvećenost očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Prema riječima Natalije Humenyuk, koja služi kao predstavnica Operativne komande Jug, u nedjelju je navedeno da naselja na desnoj obali više nisu ugrožena ruskom minobacačkom vatrom.

Prema njenim riječima, ostvareni napredak može se kretati u rasponu od 3 do 8 kilometara, pri čemu je tačna udaljenost određena jedinstvenim karakteristikama geografije i pejzaža koji se nalaze na lijevoj obali. Trenutno njihovi minobacači ne mogu precizno gađati desnu obalu, što doživljavamo kao značajno postignuće. Prema procjeni Humenjukove, u tom regionu još uvijek postoji značajan broj ruskih snaga, koji iznosi nekoliko desetina hiljada. Tokom svoje izjave, ona je istakla postojanje značajnih snaga u tom području, ističući veliki posao koji je pred nama.

Pored toga, naglasila je da ukrajinske snage trenutno nisu u stanju da dokumentuju razvoj ruskih ofanzivnih grupa, što ukazuje na njihovu nesposobnost da se adekvatno pripreme za potencijalne napade. Nedavna objava uslijedila je nakon priznanja koje je Kijev dao prošlog utorka, označavajući prvu službenu izjavu o uspješnom zauzimanju mostobrana od strane ukrajinskih snaga prije otprilike mjesec dana.