Merjem Nikšić, petogodišnjoj devojčici iz Novog Pazara, dijagnostikovana je cerebralna paraliza kada je imala četrnaest meseci. Od tog trenutka počinje borba njene porodice i traje do danas.

Uz sve izazove sa kojima se svakodnevno susreću, najviše ih pogađa odluka vlasnika privatnog vrtića da djeci spriječe upis. Reporter Kurir TV Emir Ličina razgovarao je sa Aminom Nikšić, majkom male Merje – vjerujte, kada smo sve ovo prolazili, bio je to šok, šamar, ne znam kako da opišem. U tom trenutku nisam ni plakala jer nisam znala šta me je snašlo i zaista nisam mogla da verujem šta je taj čovek rekao. Kada smo otišli, moj muž je bio jako tužan i samo je čvrsto zagrlio Merjem i rekao da će neko doći da je primi. Ali mislila sam, to je to, ako je prvi nije prihvatio, zašto bi je prihvatio deseti, niko je ne bi prihvatio – rekla je slomljena majka.

Merjem je djevojčica s dijagnozom cerebralne paralize. Roditelji su nastojali da joj omoguće što normalnije djetinjstvo, ali su naišli na teškoće kada su htjeli da je upišu u vrtić. Ako joj je stalo do igračke, ona će posegnuti za tom igračkom, što bi i učinilo dobro razvijeno dijete. Onda sam razgovarala sa direktorom i zapravo sam sve objasnila i on je vidio Merjem i rekao nešto što me je jako zaboljelo, da imam takvo dijete sa smetnjama u razvoju. Rekao mi je: „Moraću to da pogledam sa svojom ekipom, ali znate, imali smo dete sa autizmom i izbacili smo ga – otkrila je majka i nastavila:

Samo sam pogledala muža i nisam znala šta dalje da kažem. Vidio sam samo majku i uzeli su njeno dijete na dan, dva, tri, pet mjeseci, a onda su ga izbacili. Roditelji protestuju, nastavio je direktor. Kao što znate, ovo je mali grad i svi se manje-više poznajemo. Pitao sam mnoge roditelje i niko nije rekao da im djeca smetaju. Bili su stvarno iznenađeni, kao, ne mogu da verujem da je to rekao – izgovor je bio da je to smetalo deci i da deca nisu mogla da nauče šta predviđaju u emisiji. To je to, neće moći da prihvate našu decu. U jednom trenutku sam mu rekao da će Merjem imati pratilju, da neće biti sama i da da bi se Merjem mogla družiti ne očekujemo ništa drugo osim prostora i djece i okoline. Ne treba joj niko da je hrani, ništa, ništa. Imaće devojku sa sobom. Međutim, ni to nije opcija. Za porodicu Nikšić odbijanje direktora vrtića bio je veliki udarac.

Ne mogu da opišem kako je to bilo. Tužan i plač po cijeli dan nije dovoljno da opišem kako sam se osjećao. Znate da je vaše dijete drugačije i da nije samostalno. Ako joj date čašu vode, ona će je popiti, ali ako joj ne date čašu vode, ona će dehidrirati. I onda vam se kaže, žao mi je, vaše dijete je bolesno, vaše dijete je autistično, vaše dijete je agresivno, kako god. Bilo je zaista teško – sve je bilo odlično. I na dan porođaja sve je bilo u redu i nije bilo komplikacija. Merjem je dobila ocjenu 9 od 10. Međutim, nakon rođenja, pupak se inficirao. Tvrdim da je to zbog nemara od strane doktora. Ne mogu suditi o njihovoj stručnosti, ali što se tiče nemara, sigurno mogu reći da su bili nemarni. Poslali su je u Kragujevac, gde su u Mejeminoj pupčanoj vrpci pronašli dve bakterije. Tada je prekasno da se spriječi sepsa. Razvila se sepsa koja je ušla u mozak i oštetila do tada savršeno zdravo dijete.