Pentagon je danas saopštio da su SAD početkom aprila isporučile ATACMS rakete dugog dometa Ukrajini, čija je vlada ranije odbila da pošalje takve rakete po nalogu predsednika Džoa Bajdena.

Portparol Pentagona, potpukovnik Galon, rekao je da je u februaru Bajden tajno odobrio transfer raketa dugog dometa Atamax za upotrebu u Ukrajini. ovog mjeseca, izvijestio je CNN, rekao je Gahn. Glasnogovornik Pentagona Charlie Dietz rekao je da je američki predsjednik odlučio odobriti raspoređivanje protutenkovskog raketnog sistema nakon što je Rusija nabavila sjevernokorejske balističke rakete i koristila ih u napadima na Ukrajinu.

Upozoravamo Rusiju da ne kupuje sjevernokorejske balističke rakete i da više ne napada ukrajinsku civilnu infrastrukturu. Dick je dodao da ćemo, kada se pozabavimo zabrinutošću oko broja dostupnih projektila, moći dostaviti ovo oružje Ukrajini. Zvaničnici su rekli da su rakete prvi put korišćene ujutro 17. aprila na ruskom aerodromu Krim, oko 165 kilometara od ukrajinske linije fronta. Ovu vijest je potvrdio i Politiko.

Podsjetimo, 17. aprila uveče došlo je do eksplozije u vojnoj bazi Zhankoy na Krimu, udaljenoj više od 160 kilometara od linije fronta. Mještani su prijavili požar na području lokalnog vojnog aerodroma. Na aerodromu Jankoy stacionirani su 39. helikopterski puk i 3 avijacione eskadrile 27. vazduhoplovne divizije 4. komande protivvazdušne odbrane Južnog vojnog okruga ruske armije. Kako je tada objavio ukrajinski Telegram kanal Crimea Vital, u napadu su uništena tri lansera S-400 i dva S-300. Ruski vojnici su pretrpeli žrtve u napadu. Ruski društveni mediji raspravljali su o tome koje oružje bi se moglo upotrijebiti da se pogodi Jankoy, a jedan projektil kandidat bio je projektil ATACMS.

Predsjednik Zelenski prokomentarisao je napad na bazu u svom govoru 17. aprila uveče, navodeći da su ukrajinske oružane snage “izvele pošteni udar”. On je zahvalio vojsci na preciznosti, ali nije spomenuo koji je sistem korišten. Predstavnik Južnoukrajinske dobrovoljačke armije Sergej Bračuk objavio je da je ruska vojska prebacila avione i helikoptere u Ukrajinu prije nego što je Wehrmacht napao aerodrom Yankoy. Kirovsky Airport.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je 18. aprila snimak lansiranja projektila na aerodrom. Tvrdili su bez konkretnih dokaza da su u napadu na vojni aerodrom uništeni: četiri lansera protivvazdušne odbrane i oprema za nadzor vazdušnog prostora.

VEŽBANJEM JAČATE SVOJE SRCE: Ako redovno radite ove vežbe, poboljšavate rad najvažnijeg organa u vašem telu

Očekivano trajanje života u velikoj mjeri zavisi od zdravlja vašeg srca. Ove vježbe će pomoći u jačanju ovog važnog organa i smanjiti vjerovatnoću srčanih problema. Kombinacija istezanja, aerobnih vježbi i kontrole daha imat će pozitivan utjecaj na vaše zdravlje. Ovih 5 vježbi ne samo da pozitivno utječu na rad srca, već pomažu u normalizaciji krvnog tlaka, funkcije unutrašnjih organa i ublažavanju stresa.

1. Jednostavne poze za turskog Cedija Ova vježba se fokusira na duboko disanje, smanjenje stresa, povećanje kapaciteta pluća i regulaciju krvnog tlaka. Osim dobrobiti za zdravlje srca, vježba također može ojačati vaša leđa. Prekrižite listove, raširite koljena i stavite svako stopalo ispod drugog koljena, sa nogama savijenim u kolenima i prema trupu. Stavite ruke na koljena (dlanovi prema gore) ili na koljena (dlanovi prema dolje). Trtičnu kost privlačimo prema podu, pritiskajući lopatice na stražnji dio gornjeg dijela tijela, bez savijanja donjeg dijela leđa ili guranja donjih rebara naprijed.

2. Planinska poza Ova vježba će pomoći u poboljšanju držanja i regulaciji krvnog tlaka. Stanite sa spojenim nožnim prstima i blago razmaknutim petama. Podižemo i širimo nožne prste i jastučiće i glatko ih postavljamo na pod. Ljuljali smo se napred-nazad. Glatko smanjujemo ljuljanje ravnomjernom raspodjelom težine na vaša stopala. Zatežemo mišiće bedara i podižemo koljena bez naprezanja donjeg abdomena. Podignite gležnjeve kako biste ojačali unutrašnji luk. Sada zamislite snop energije koji teče od unutrašnje strane bedara do prepona, odatle kroz centar tijela, kroz vrat i glavu i kroz vrh glave. Okrenite kukove blago prema unutra. Povucite trtičnu kost prema podu i podignite stidnu kost prema pupku. Pritisnuli smo lopatice uz leđa, sada ih raširimo i opustimo. Bez guranja rebara naprijed, podižemo gornji dio grudi prema plafonu. Raširite ključnu kost. Ruke slobodno vise. Držite vrh glave iznad središta karlice, bradu paralelnu s podom, opušteno grlo, a jezik ravno na dnu usta.

3. Veliki nožni prst Vježbanje pokreće krv u srce, stimulirajući i poboljšavajući rad srca. Također normalizira rad probave, jetre i bubrega. Stanite uspravno, sa unutrašnjim stranama stopala paralelnim i udaljenim 15 cm. Zatežemo mišiće na prednjoj strani bedara i podižemo koljena. Držeći noge ispravljene i izdišući, savijte se naprijed od kukova, povezujući tijelo i glavu. Kažiprst i srednji prst stavljamo između velikog i drugog nožnog prsta. Savijamo ove prste i čvrsto uhvatimo palac na nozi, obavijajući palac oko druga dva prsta. Na udah podižemo tijelo kao da stojimo i ispravljamo laktove. Izvucite prednji dio tijela. Podignite gornji dio grudi što je više moguće, ali podignite glavu kako biste izbjegli pritisak na potiljak. Čelo se opustilo. Izdahnemo, savijemo ruke u laktovima i sa strane, ispružimo nožne prste, izdužimo prednji i bočni dio tijela i polako se naginjemo naprijed.