Britanska novinarka Jill Dando ubijena je na pragu svoje kuće u Londonu 26. aprila 1999. godine, a njena smrt ostaje misterija za istražitelje. Danas, 25 godina kasnije, britanska policija traži da se slučaj ponovo otvori nakon što se pokazalo da je ubica novinara povezan sa bivšim komandantom Snaga za specijalne operacije (JSO) Miloradom Ulemekom Legijom) neodoljivo liči!

Advokati Berija Džordža, koji je prvobitno bio osuđen za ubistvo novinara BBC-ja i oslobođen na drugom suđenju, tvrdili su da je čovek poznat kao “Čovek X” snimljen u blizini mesta zločina u Londonu. Dana 26. aprila 1999. godine njegove crte lica bile su identične onima Ulemeka u beogradskom zatvoru.

Nacionalna kriminalistička obaveštajna služba ima dokument koji sugeriše da je likvidacija Gila Danda zapravo odmazda za napad na radio i TV stanicu Srbije – rekao je ranije advokat Barija Džordža Majkl Mensfild i dodao da su “Gil Dando Mnogi ubijeni” “po nalogu Željka”. Ražnatović Arkan, jedan od navodnih direktnih izvršilaca, bio je srpskog porekla”.

Britanski “Miror” prekjuče je objavio da bi osoba koju pominje advokat Majkl Mensfil mogao da bude Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Srbiji i osuđen na 40 godina zatvora. Prema njihovim riječima, neidentifikovani muškarac koji se vidi na snimku nadzora nakon što je novinarka ubijena ponašao se kao profesionalni ubica.

– Biće obavljeno sveobuhvatno vještačenje sirovog snimka sa nadzornih kamera, kao i svih otisaka prstiju, uz rad na utvrđivanju gdje se Milorad Ulemek Legija nalazio u vrijeme ubistva istaknutog novinara. . Ako je Milorad Ulemek počinio zločin 26. aprila 1999. godine, onda bi trebalo da se suoči sa zakonom, da bude doveden u Veliku Britaniju iz Srbije i da mu se sudi – Barry George je prvobitno proglašen krivim za navedeno ubistvo i trenutno je u zatvoru već osam godina.

Stručnjak za poređenje lica Emi Polito, koji je takođe radio sa policijom na slučaju, tvrdi da Leguija u velikoj meri podseća na čoveka na snimku. – “X-Men” i Legija imaju sličan oblik usana, brade, kose i brade. Nosovi i uši su im istog oblika i veličine. Prema medijskim izvještajima, Polito je rekao da njih dvoje imaju mnogo sličnosti, posebno izgled njihovih usta i linija kose.

Stručnjaci su tvrdili da bi preciznija analiza bila moguća da su dobijeni kvalitetniji snimci kamerom, te su napomenuli da se udubljenje na Ulaymekovom nosu ne vidi na snimcima kamere, ali je uočljivo. To se vidi na robotu na fotografijama koje su u to vrijeme snimili svjedoci, objavila je policija. Za britanske medije javio se i Legijin advokat Aleksandar Kovačević. – Miloradu Ulemeku je rečeno o hipotezi o ubici novinara Gila Danda, ali ne želimo da komentarišemo – rekao je Kovačević. Osveta za bombardovanje Oborio ju je na zemlju i pucao joj u glavu.

Britanski mediji su podsetili da su britanski avioni, pre nego što je Gildando ubijen, bombardovali Srbiju tokom invazije NATO-a, kada je Gildando uputio apel za kosovske izbeglice. Prema izveštajima britanskih medija, nekoliko sati nakon njenog ubistva, BBC je dobio poziv da je novinarka ubijena kao odgovor na bombaški napad u Srbiji.

– Nešto posle 11:30, ubica je pronašao Gill na vratima, zgrabio je s leđa i gurnuo je na zemlju pre nego što joj je pucao u glavu iz neposredne blizine – Mediji podsećaju kako je Dando ubijen, navodi se da su istražitelji pronašli 9 mm metak ispaljen iz poluautomatskog pištolja na mjestu zločina. I pored toga, stručnjaci procjenjuju da municija korištena u ubistvu nikada ranije nije viđena u Britaniji, te da su oružje i municija obilježje atentata koje su izvršile jugoslovenske snage u inostranstvu.