Razmišljanje o potrošnji električne energije u domaćinstvu može biti ključ za značajne uštede, posebno kada je riječ o kućanskim aparatima koji su među najvećim potrošačima struje. Odabir novih, energetski efikasnih uređaja može smanjiti potrošnju energije i do 50 posto. Prilikom kupovine, cijena ne bi trebala biti jedini kriterij; skuplji uređaji često nude bolju energetsku efikasnost, što se dugoročno isplati.

Frižideri i Zamrzivači
Frižideri i zamrzivači su jedni od najvećih potrošača električne energije u kući. Pri kupovini ovih uređaja, važno je obratiti pažnju na veličinu, karakteristike i energetsku efikasnost. Veći frižideri troše više energije, stoga bi veličina trebala odgovarati potrebama domaćinstva. Za jednočlano domaćinstvo preporučuje se frižider kapaciteta 100-140 litara, dok za četveročlano domaćinstvo svaki član treba otprilike 50 litara prostora. Optimalna temperatura frižidera iznosi sedam stepeni Celzijusa; na ovoj temperaturi namirnice su adekvatno ohlađene, a potrošnja energije je optimalna.

Mašina za Veš
Mašina za veš je drugi po veličini potrošač energije u kućanstvu. Važno je birati mašine koje omogućuju prilagođavanje potrošnje vode, čime se automatski štedi i energija. Pranje rublja na nižim temperaturama je energetski efikasnije. Na primjer, pranje na 95 stepeni je često nepotrebno jer današnji deterdženti djeluju već na 30 ili 40 stepeni, dok se samo izuzetno prljav veš može prati na maksimalno 60 stepeni. Smanjenje temperature pranja može smanjiti potrošnju električne energije za trećinu.

Sušilica za Veš
Sušilice za veš također spadaju među velike potrošače energije. Preporučuje se sušenje veša prirodnim putem kad god je to moguće. Ako koristite sušilicu, trebate obratiti pažnju na brzinu okretaja – optimalno je sušenje na 1200-1400 okretaja u minuti. Sušilice s senzorom za vlagu su energetski efikasnije jer se automatski isključuju kada veš dosegne željenu suhoću.

Mašina za Suđe
Kod mašina za suđe, pravilo je jednostavno: niža temperatura pranja znači manju potrošnju energije. Optimalna temperatura za pranje suđa je 50 stepeni Celzijusa.

Šporeti
Šporeti na plin troše do 30 posto manje energije od konvencionalnih električnih šporeta. Upotreba ekspres lonca može dodatno smanjiti potrošnju energije za čak 60 posto u usporedbi sa standardnim loncima.

Računari
Računari su također značajni potrošači energije. Ako planirate kupovinu novog računara, razmislite o laptopu jer troši manje energije od desktop računara.

Televizori i Zabavna Elektronika
Televizori, posebno moderni modeli s velikim ekranima, zajedno s drugom zabavnom elektronikom poput konzola za video igre, DVD playera i zvučnih sistema, također su značajni potrošači električne energije u kućanstvu. Dok su mnogi novi modeli energetski efikasniji od starijih, oni i dalje mogu trošiti značajne količine struje, posebno kada su u stanju pripravnosti.

Kako smanjiti potrošnju energije kod televizora i zabavne elektronike?

1. Isključivanje umjesto stanja pripravnosti:
Većina uređaja troši energiju čak i kada su isključeni, ali u stanju pripravnosti (standby). Ova takozvana “vampirska” potrošnja može se izbjeći potpunim isključivanjem uređaja iz struje kada se ne koriste.

2. Energetski efikasni modeli:
Prilikom kupovine televizora, konzola za igre ili drugih uređaja, obratite pažnju na energetske oznake i birajte modele s boljom energetskom efikasnošću. LED televizori, na primjer, troše manje energije u usporedbi s LCD ili plazma ekranima.

3. Smanjenje svjetline:
Smanjivanjem svjetline ekrana na televizorima i monitorima može se značajno smanjiti potrošnja energije. Automatska postavka svjetline ili eco mode opcije također mogu pomoći u smanjenju potrošnje.

4. Pametne utičnice:
Korištenje pametnih utičnica ili produžnih kablova s prekidačem omogućava jednostavno isključivanje više uređaja odjednom, čime se eliminira vampirska potrošnja energije.

5. Planirano vrijeme gledanja:
Postavljanje ograničenja na vrijeme provedeno pred televizorom ne samo da smanjuje potrošnju energije, već može poboljšati i kvalitetu života, potičući više vremena za fizičke aktivnosti i društvene interakcije.

6. Redovito održavanje:
Čišćenje prašine s ventilacijskih otvora na televizorima i drugim uređajima može poboljšati njihovu efikasnost i produžiti vijek trajanja, čime se dugoročno smanjuje potreba za zamjenom i dodatnom potrošnjom resursa.

Zaključak
Energetski efikasni kućanski aparati ne samo da smanjuju troškove električne energije, već doprinose očuvanju okoliša. Prilikom odabira uređaja, osim cijene, treba obratiti pažnju na energetsku efikasnost. Također, primjena nekoliko jednostavnih pravila, poput pranja rublja na nižim temperaturama, sušenja veša prirodnim putem i upotrebe štedljivih lonaca, može značajno smanjiti potrošnju energije u domaćinstvu. Pametna upotreba uređaja, kombinirana s redovnim održavanjem, ključ je za dugoročne uštede i ekološki održivo domaćinstvo.