Vitamin D, poznat kao “sunčev vitamin”, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i mišića, a njegov nedostatak može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti, bolesti debelog crijeva, prostate i mnoge druge. Evo nekoliko glavnih simptoma nedostatka vitamina D koje biste mogli previdjeti.

1. Bol u mišićima i kostima
Stalna bol u mišićima i kostima jedan je od glavnih znakova nedostatka vitamina D. Tijelo prestaje s izgradnjom koštane mase oko 30. godine, a nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati simptome osteoporoze, što dovodi do slabijih i lomljivijih kostiju.

2. Često se osjećate tužno
Ako se osjećate tužno bez posebnog razloga, moguće je da imate nedostatak vitamina D. Depresija i promjene raspoloženja često su povezane s niskim nivoima vitamina D. Serotonin, hormon odgovoran za raspoloženje, stimulisan je vitaminom D. Mnoga istraživanja pokazala su da povećana izloženost sunčevoj svjetlosti može poboljšati raspoloženje i učiniti ljude sretnijima.

3. Hronično oboljenje desni
Vitamin D je važan i za oralno zdravlje. Paradentoza je hronično stanje u kojem bakterije uzrokuju upalu i oštećenje desni. Neka istraživanja ukazuju na to da sunčeva svjetlost može smanjiti rizik od paradentoze, jer vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja desni.

4. Visok krvni pritisak
Hipertenzija, poznata i kao visok krvni pritisak, još je jedan znak nedostatka vitamina D. Istraživanja pokazuju da postoji veza između niskih nivoa vitamina D i hipertenzije, što znači da povećanje unosa vitamina D može pomoći u kontroli krvnog pritiska.

5. Umor i pospanost
Ako se osjećate umorno bez očiglednog razloga, to može biti zbog nedostatka vitamina D. Nizak nivo ovog vitamina povezan je sa sindromom hroničnog umora. Osobe s nedostatkom vitamina D često osjećaju letargiju i nedostatak energije, što je posebno izraženo kod starijih osoba.

6. Promjene raspoloženja
Receptori za vitamin D nalaze se u mnogim dijelovima mozga koji utiču na raspoloženje i emocije. Nedostatak vitamina D može biti povezan s mentalnim bolestima poput stresa, anksioznosti i depresije. Studije pokazuju da povećanje nivoa vitamina D može pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

7. Prekomjerna težina
Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan s razvojem gojaznosti i povećava rizik od komplikacija povezanih s gojaznošću. Vitamin D može pomoći gojaznim osobama da izgube na težini. Ako ste naglo dobili suvišne kilograme, čak i uz redovno vježbanje i kontrolisanu ishranu, nedostatak vitamina D mogao bi biti jedan od uzroka.

8. Digestivni problemi
Nedostatak vitamina D može uticati na probavne probleme. Vitamin D pomaže vašem probavnom sistemu da apsorbuje masti pravilno. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do problema kao što su netolerancija na gluten, inflamatorna bolest crijeva i Kronova bolest.

9. Alergije
Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D može igrati ulogu u razvoju mnogih alergijskih reakcija. Vitamin D pomaže u regulaciji imunološkog sistema, što može smanjiti rizik od alergija. Neke alergije povezane s nedostatkom vitamina D uključuju astmu, alergije na hranu, ekcem, alergijski rinitis i anafilaksiju.

U zaključku, vitamin D je neophodan za mnoge tjelesne funkcije, a njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako prepoznate bilo koji od ovih simptoma, razmislite o povećanju unosa vitamina D kroz sunčevu svjetlost, prehranu ili suplemente, uz savjetovanje sa svojim ljekarom.