Poznati Srbi često su imali roditelje koji su se posvetili vaspitanju, odričući se mnogo toga kako bi podržali talente svoje dece, igrajući ključnu ulogu u njihovim životnim putanjama ka uspehu.

 

Nikola Jokić

Nikola Jokić, NBA zvezda iz Sombora, odrastao je u živopisnom okruženju sa svojom brojnom porodicom. Njegova kuća uvek je bila puna ljudi, a detinjstvo je obeleženo igrom košarke u malom stanu, često izazivajući žalbe komšija zbog buke. Iako je prvobitno oklevao da trenira košarku, otkrio je svoj talenat sa samo 12 godina. Završio je osnovnu školu i deo srednje ekonomske škole u Somboru, gde se suočavao s izazovima časova fizičkog. O njemu govori i njegov otac Branislav, koji ističe Nikolinu skromnost i ljubav prema običnim stvarima, kao i planove za budućnost.

 

 

Marina Abramović

Marina Abramović, u svojoj autobiografiji “Prolazim kroz zidove”, otvara srce o teškom odnosu s roditeljima, Danicom i Vojom, bivšim partizanima. Doživljavala je fizičko i emocionalno zlostavljanje od strane majke, koja ju je nazivala prostitutkom. Odrastanje u konzervativnom Beogradu, gde je morala biti kod kuće do 22 sata, dodatno je otežavalo njen odnos s roditeljima. Prvi radikalan performans, izveden u Edinburgu, obeležio je njen umetnički put, dok je autobiografija otkrila i dramatične trenutke, uključujući pokušaj samoubistva i majčin agresivan odgovor na njeno umetničko izražavanje.

 

Dragan Bjelogrlić

Dragan Bjelogrlić, naš proslavljeni glumac, reditelj i producent, rođen je 10. oktobra 1963. u Opovu, ali je odrastao u Beogradu. Iako je postao dete-zvezda Jugoslavije, njegovo detinjstvo nije bilo lako. Nakon gubitka oca dok je bio na Građevinskom fakultetu, Dragan je odlučio prekinuti studije i posvetiti se glumi. Iako je otac želeo da bude uspešan građevinski inženjer, Bjelogrlić je sledio svoju strast i postao uspešan u svetu glume, rediteljstva i produkcije, ostvarivši zapaženu karijeru.