Iako se često pretpostavlja da su srčane bolesti većinom muški problem, statistike i istraživanja pokazuju suprotno. U stvarnosti, žene su pod većim rizikom od srčanih bolesti u usporedbi s muškarcima. U Sjedinjenim Državama, jedna od četiri žene suočava se s poremećajima srca, što ukazuje na značajnu prevalenciju ovog zdravstvenog problema među ženskom populacijom.

Tradicionalno, naše društvo je bilo strukturirano na način da su muškarci obavljali fizički zahtjevnije aktivnosti, dok su se žene često usmjeravale na manje intenzivne kućanske poslove. Ovakva podjela možda je pridonijela povećanom riziku od srčanih bolesti među ženama, osobito kako su se društvene uloge i životni stilovi mijenjali.

Suvremeni način života donosi nove izazove, uključujući smanjenu fizičku aktivnost i povećanu konzumaciju visokokalorične hrane. Ovo “kalorično pozitivno okruženje” postalo je glavni doprinositelj riziku od srčanih bolesti. Žene su posebno pogođene ovim promjenama jer se njihovi životni stilovi i prehrambene navike drastično mijenjaju.

Što su točno srčane bolesti? One obuhvaćaju razne zdravstvene probleme koji mogu utjecati ne samo na srce, već i na vaskularni sustav. U najgorem slučaju, ove bolesti mogu dovesti do moždanog udara ili oštećenja perifernih arterija, uzrokujući promjene u strukturi srčanih zalistaka i vodeći do stanja poput reumatske bolesti srca ili kardiomiopatije.

Žene se mogu suočiti s jedinstvenim srčanim problemima kao što su:

Koronarna mikrovaskularna bolest (MVD): Ovo stanje utječe na male arterije srca.

Sindrom slomljenog srca: Ovaj sindrom može biti izazvan ekstremnim emocionalnim stresom i rezultirati ozbiljnim, iako često kratkotrajnim, zatajenjem srčanog mišića.

Simptomi srčanih bolesti u žena mogu uključivati bolove u prsima, pritisak ili nelagodu, ali često žene doživljavaju i manje očite simptome kao što su probavne smetnje, nelagoda u trbuhu, čeljusti, ramenu, bol u rukama, kratkoća daha, vrtoglavica, mučnina, neobjašnjiv umor i znojenje. Ovi simptomi možda nisu odmah prepoznatljivi kao povezani sa srcem, što može odgoditi traženje medicinske pomoći.

Čimbenici rizika za srčane bolesti uključuju pušenje, koje ima još veći utjecaj na žene starije od 35 godina nego na muškarce, smanjenu tjelesnu aktivnost, stres, visoki krvni tlak i hipertenziju. Afroameričke žene u SAD-u posebno su sklone visokom krvnom tlaku, koji može pridonijeti većem riziku od srčanih bolesti.

Upravljanje tim čimbenicima rizika, uključujući zdrave životne navike poput prestanka pušenja, redovite tjelesne aktivnosti i upravljanje stresom, ključno je za smanjenje rizika od srčanih bolesti kod žena. Također, važno je biti svjestan simptoma koji se mogu razlikovati od onih uobičajenih za muškarce, kako bi se osiguralo pravovremeno i učinkovito liječenje.

Srčane bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti među ženama širom svijeta, ali mnoge žene nisu svjesne rizika koje nose sa sobom. Jedan od razloga za to može biti stereotip da su srčane bolesti “muški problem”, što može dovesti do manje pažnje i svijesti o ovoj temi među ženama. Pored toga, simptomi srčanih bolesti kod žena često se razlikuju od onih kod muškaraca, što može dodatno otežati pravovremenu dijagnozu i intervenciju.

Biološke razlike i srčane bolesti

Biološke razlike između muškaraca i žena također igraju važnu ulogu u načinu na koji se srčane bolesti razvijaju i manifestiraju. Na primjer, žene obično razvijaju simptome srčanih bolesti oko deset godina kasnije od muškaraca, što se djelomično može pripisati zaštitnom učinku estrogena. Međutim, nakon menopauze, rizik od srčanih bolesti u žena naglo raste i približava se razini rizika kod muškaraca.

Mentalno zdravlje i srčane bolesti

Stres i depresija također imaju snažniju povezanost sa srčanim bolestima kod žena nego kod muškaraca. Žene s depresijom imaju povećani rizik od razvoja srčanih bolesti. Depresija također može utjecati na to kako žene upravljaju svojim zdravljem, uključujući sposobnost slijediti preporučene tretmane za srčane bolesti.

Svijest i prevencija

Promicanje svijesti o srčanim bolestima među ženama je ključno. Potrebno je educirati žene o simptomima i rizicima te potaknuti ih na redovite medicinske preglede koji mogu uključivati mjerenje krvnog tlaka, testove kolesterola i drugih markera srčanog zdravlja. Promjene u načinu života, kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i upravljanje stresom, su presudne u prevenciji srčanih bolesti.

Liječenje i podrška

Načini liječenja srčanih bolesti mogu uključivati lijekove, kirurške zahvate te promjene u načinu života. Međutim, podrška zajednice, obitelji i zdravstvenih stručnjaka također je vitalna. Podrška može uključivati savjetovanje ili terapije za upravljanje stresom, grupe za podršku, i druge resurse koji pomažu ženama da se nose s bolešću.

Zaključno, dok je borba protiv srčanih bolesti izazov za oba spola, posebna pažnja na jedinstvene izazove s kojima se suočavaju žene može pomoći u smanjenju prevalencije i poboljšanju ishoda liječenja srčanih bolesti među ženama. Promicanje edukacije, rane dijagnoze i ciljanog liječenja može značajno pridonijeti globalnom zdravlju žena.