Trnci u prstima mogu biti znak nedovoljnog protoka krvi, prekida ili slabe opskrbe krvlju određenog područja ili oštećenja živaca koji opskrbljuju ruke i prste krvlju.

Osjećate li trnce u rukama ili prstima?
Trnci u prstima su oblik parestezije, neurološkog poremećaja ili neuropatske boli koja se javlja zbog oštećenja ili disfunkcije perifernog živčanog sustava, a ukazuju na različite zdravstvene probleme.

Kada nam prsti utrnu, osjećamo trnce, kao da nas ubadaju male igle ili da “mravci” prolaze kroz prste na rukama. Trnci u prstima često su posljedica nedovoljnog protoka krvi u prstima ili oštećenja živaca koji se protežu do ruku i prstiju. Osim toga, prsti mogu trnuti zbog infekcije, upale ili osnovnog zdravstvenog stanja.

Trnci u prstima su vrsta parestezije, neurološkog poremećaja ili neuropatske boli koja nastaje zbog oštećenja ili disfunkcije perifernog živčanog sustava. Manifestiraju se kao probadajuća, “peckajuća”, žarka ili bodeća bol. Trnci u prstima uzrokovani su nedovoljnim protokom krvi, prekidom ili slabom prokrvljenošću određenog područja ili oštećenjem živaca koji opskrbljuju ruke i prste. Osjećaj trnaca u prstima obično je privremen i nestaje kada se šaka počne pomicati.

Što uzrokuje trnce u prstima?
Mnoge bolesti, poput dijabetesa, mogu uzrokovati trnce u prstima. Svaka aktivnost koja stavlja dugotrajni pritisak na živce, kao što su fine motoričke aktivnosti, ponavljajući pokreti i spavanje na krivoj strani ruke, također može uzrokovati trnce u prstima.

Sljedeća stanja i bolesti mogu uzrokovati abnormalan osjećaj i trnce u rukama i prstima:

  • Sindrom kubitalnog tunela (posljedica kompresije ulnarnog živca na laktu, obično kod dugotrajne uporabe tipkovnice, držanja “miša” ili držanja telefona uz uho)
  • Sindrom karpalnog tunela
  • Polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)
  • Kronična napetost mišića
  • Raynaudov sindrom
  • Reumatoidni artritis
  • Nedostatak vitamina B12

Što znači utrnulost u malom prstu ili kažiprstu?
Prsti također mogu osjetiti trnce zbog ortopedskih bolesti koje komprimiraju određene živce. Liječnici kažu da je lakše odrediti gdje je problem ako znate koji prst je utrnuo:

Trnci i obamrlost u malom prstu i prstenjaku zajedno mogu biti znak uklještenja ili kompresije ulnarnog živca u vašoj ruci zbog problema s ramenom, laktom ili zglobom.
Utrnulost u kažiprstu i abnormalni osjećaji u palcu i srednjem prstu mogu biti uzrokovani problemima sa srednjim živcem, kao što je sindrom karpalnog tunela.
Trnci u prstima i drugi simptomi poput nerazgovjetnog govora i glavobolje mogu biti znakovi po život opasne bolesti poput moždanog udara i zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

U svakom slučaju, trnci u prstima ne treba zanemariti. Redovite liječničke kontrole i pažnja na simptome mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju potencijalnih problema.

Prirodni tretmani za trnce u prstima mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju cirkulacije.

Evo nekoliko prirodnih metoda koje možete isprobati:

1. Topla i hladna terapija
Topla kupka: Uronite ruke u toplu vodu na 10-15 minuta kako biste poboljšali cirkulaciju.
Hladni oblozi: Naizmjenično stavljajte hladne obloge na ruke i prste kako biste smanjili upalu i ukočenost.

2. Masaža
Masaža s uljem: Koristite ulje od lavande, maslinovo ili kokosovo ulje za masažu ruku i prstiju. Masirajte kružnim pokretima kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili ukočenost.
Akupresura: Pritisnite određene točke na rukama i prstima kako biste potaknuli protok krvi i ublažili bol.

3. Vježbe za ruke i prste
Vježbe istezanja: Redovito radite vježbe istezanja prstiju, ruku i zapešća kako biste poboljšali fleksibilnost i protok krvi.
Jačanje mišića: Koristite loptice za stiskanje ili gumene trake za vježbe jačanja mišića ruku i prstiju.

4. Prehrana
Hrana bogata vitaminom B12: Uključite namirnice bogate vitaminom B12 poput ribe, mesa, jaja i mliječnih proizvoda kako biste spriječili nedostatak vitamina B12.
Omega-3 masne kiseline: Konzumirajte hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama kao što su losos, chia sjemenke i orasi kako biste smanjili upale.

5. Biljni lijekovi
Ginkgo biloba: Ova biljka može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju trnaca.
Kurkuma: Kurkumin u kurkumi ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju upale i boli.

6. Esencijalna ulja
Ulje paprene metvice: Ima analgetska svojstva i može pomoći u smanjenju boli i trnaca kada se nanosi na zahvaćeno područje.
Ulje eukaliptusa: Poznato po svojim protuupalnim svojstvima, ulje eukaliptusa može pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju cirkulacije.

7. Hidratacija
Pijte puno vode: Održavanje hidracije može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju simptoma.

8. Redovita tjelesna aktivnost
Šetnje i vježbanje: Redovita tjelesna aktivnost poboljšava cirkulaciju i smanjuje ukočenost mišića i zglobova.

9. Održavanje pravilnog držanja
Ergonomija: Pobrinite se da radno okruženje bude ergonomski prilagođeno kako biste smanjili napetost u rukama i prstima.

10. Izbjegavanje ponavljajućih pokreta
Pauze: Pravite redovite pauze tijekom rada kako biste izbjegli prekomjerno naprezanje ruku i prstiju.

Kombinacija ovih prirodnih tretmana može pomoći u smanjenju trnaca u prstima i poboljšanju cjelokupnog zdravlja ruku. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, važno je konzultirati se s liječnikom radi daljnje evaluacije i liječenja.