Ismeta Moranjačkić, sa nevjerovatnih 79 godina, odiše neospornom vitalnošću jer graciozno obavlja sve kućne poslove. Poštovana od svojih cijenjenih komšija, koji je najviše poštuju, Ismeta im svim srcem uzvraća naklonost. Sa najvećom posvećenošću, ona marljivo brine o svom vrtu i pedantno održava svoje dvorište, osiguravajući skladan red u svom prebivalištu.

 

 

Šarmantni matrijarh koji potječe iz čudnog sela Tinja, smještenog u blizini Srebrenika, imao je zadivljujuću romantičnu istoriju koju bi na hirovit način prepričavala, ukrašavajući svoje lice divnim osmijehom. Prošla sam kroz široku lepezu pojedinaca, od kojih je svaki ostavio neizbrisiv trag u mom sećanju, a ipak mi njihova imena izmiču. Uronila sam u zagrljaj bezbrojnih vjera, ne ostavljajući kamen na kamenu u svojoj potrazi za prosvjetljenjem.

 

 

Zaista, obim mojih susreta prevazilazi moju sposobnost da se setim imena onih koje nisam pratio na svom putovanju. Ismetina šala aludira na mnoštvo muškaraca čiji su se putevi odvojili od njenih. Imao sam privilegiju da prihvatim različite vjere, uronivši se u suštinu svake religije. Dubok uticaj ovog otkrića ju je u početku ostavio zaprepašćenom, sve dok u njoj nije odjeknula prava dubina njegovog značenja. Moja sklonost šali često izmiče mnogima, jer moj humor često nije svima lako razumljiv. Duboki osjećaj samoće koji prožima Ismetovo biće tokom praznične sezone njegova je najveća briga i izvor nevolje. Za sve vreme svog postojanja ne mogu da se setim nijednog slučaja da me je Bajram počastio svojim prisustvom, a da sam ostao sasvim sam.

 

 

Tragično, njen voljeni muž je otišao sa ovog svijeta prije skoro četiri decenije, ostavljajući joj slomljeno srce i čeznuvši za srodnom dušom koja će je pratiti kroz preostala poglavlja njenog života. U dubini svoje tuge, zatekla sam sebe kako stojim uz bok svog bolesnog supružnika dok se borio sa mukom srčane astme.