Zašto je Borovnica Važna za Zdravlje:

Zoran Jelenković, ekonomista i stručnjak za bilje, naglašava važnost redovne konzumacije borovnice, koju naziva prirodnim aspirinom. On istražuje ljekovito bilje već više od 30 godina.

Borovnice su bogate plavim i ljubičastim pigmentima koji povećavaju nivo vitamina C u tijelu, jačaju kapilare, neutraliziraju slobodne radikale i štite kolagen od oštećenja. Studije pokazuju da borovnice mogu usporiti gubitak pamćenja i poboljšati motoričke sposobnosti s godinama.

  • Sadrže vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 podržava zdravlje probavnog trakta, kože, nervnih ćelija i krvnih sudova te smanjuje loš kolesterol (LDL) i trigliceride, dok povećava dobar kolesterol (HDL).
  • Katehin u borovnicama aktivira gene koji pomažu sagorijevanje masti, posebno na stomaku. Prema istraživanjima sa Univerziteta Tufts, redovna konzumacija katehina može povećati gubitak masnog tkiva na stomaku za 77%.
  • Visok sadržaj kvercetina u borovnicama smanjuje rizik od alergijskih reakcija.
  • Takođe su bogate gvožđem, magnezijumom, manganom i kalijumom.

Čaj od Borovnice za Dijabetičare

Zoran preporučuje čaj od borovnice kao odličan izbor za dijabetičare. Priprema se od sušenih vrhova mladih grana s cvjetovima, gdje prisutne smole daju dodatnu ljekovitost. Grane se suše na tamnom mjestu na promaji tokom 15 dana.

Sušeni plodovi borovnice zadržavaju svoje karakteristike ako se suše na temperaturi do 40 stepeni. Takođe su dobre i zamrznute, pod uvjetom da nisu duboko zamrznute, zadržavajući svoje ljekovite osobine koje su korisne i u raznim slasticama i pitama.

Evo još nekoliko korisnih informacija o borovnicama:

Antioksidativna svojstva:
Borovnice su poznate po visokom sadržaju antioksidansa koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje stanica i doprinijeti razvoju raznih bolesti.

Zaštita kardiovaskularnog zdravlja:
Redovna konzumacija borovnica može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Antioksidativna svojstva borovnica pomažu u smanjenju upala u krvnim žilama i podržavaju njihovu elastičnost, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Potencijal za poboljšanje vida:
Borovnice sadrže tvari poput antocijana koji su povezani s poboljšanim zdravljem očiju. Redovna konzumacija borovnica može pomoći u očuvanju vida i smanjenju rizika od degenerativnih očnih bolesti kao što su makularna degeneracija.

Dobri za probavni sustav:
Vlakna prisutna u borovnicama mogu podržati zdravlje probavnog sustava tako što poboljšavaju probavu i podržavaju zdravu crijevnu floru. To može pomoći u prevenciji zatvora i podržavanju općeg zdravlja probavnog sustava.

Mogućnost upotrebe u različitim receptima:
Borovnice se ne koriste samo svježe ili suhe, već se mogu dodati u razne recepte kao što su smoothieji, žitarice, salate, deserti ili čak umaci za meso. Njihov slatki okus i blagi kiselkasti ton mogu dodati jedinstvenu dimenziju mnogim jelima.

Uz sve ove prednosti, borovnice su izvrstan dodatak prehrani koji može donijeti mnogo zdravstvenih koristi, podržavajući opće dobrostanje i vitalnost organizma.

Zaključno, borovnice su više od običnog voća – one su prava riznica zdravlja. Bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, borovnice pružaju brojne koristi za zdravlje, uključujući zaštitu srca, podršku probavnom sustavu, poboljšanje vida te smanjenje upala i oksidativnog stresa u tijelu. Njihova raznovrsna upotreba u kulinarstvu čini ih ne samo ukusnim, već i funkcionalnim sastojkom koji može obogatiti svaku prehranu. Stoga, redovna konzumacija borovnica može biti jednostavan način za očuvanje zdravlja i vitalnosti.