Namirnica koja pomaže u prevenciji demencije – Hrana za mozak koja čuva pamćenje u starosti

Demencija je sve češća među starijom populacijom. Zato je važno da cijeli život brinemo o zdravlju mozga kroz učenje, kvalitetan san, i pažljiv izbor hrane.

Vladeta Jerotić: Učenje za Očuvanje Pamćenja
Čuveni srpski akademik Vladeta Jerotić govorio je da učenje pjesmica ili molitvi može značajno pomoći u očuvanju pamćenja. Trudite se svakodnevno učiti nešto novo, usvajati nova znanja i čitati vrijedne knjige kako biste trenirali mozak.

Hrana za Mozak: Omega-3 Masne Kiseline
Stručnjaci ističu da određena hrana može pomoći u aktiviranju i hranjenju moždanih vijuga, a na vrhu liste su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za mozak, a najviše ih ima u masnoj ribi. Istraživanja pokazuju da konzumiranje masne ribe barem jednom nedjeljno može smanjiti rizik od demencije u starosti.

Najbolje Izvori Omega-3 Masnih Kiselina

 • Losos
 • Skuša
 • Tuna
 • Haringa

Ove ribe sadrže najviši nivo omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što povoljno djeluju na mozak, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih bolesti, regulišu nivo triglicerida i smanjuju rizik od artritisa.

Koristi Omega-3 Masnih Kiselina za Mozak i Nervni Sistem

 • Održavanje zdravlja ćelijskih membrana
 • Olakšavanje komunikacije između neurona
 • Pomoć u sintezi i funkciji neurotransmitera
 • Podrška protoku krvi u mozgu
 • Pomoć u rastu moždanog tkiva
 • Podrška kognitivnim funkcijama, uključujući pamćenje
 • Smanjenje rizika od anksioznosti i depresije
 • Smanjenje rizika od demencije

Potrudite se barem jednom nedjeljno konzumirati masnu ribu uz povrće ili žitarice za zdravlje mozga i cijelog organizma.

Dodatne Preporuke za Održavanje Zdravlja Mozga i Prevenciju Demencije

Pored konzumacije masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, postoje i druge strategije i namirnice koje mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od demencije.

Mediteranska Dijeta

Mediteranska dijeta je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i maslinovim uljem. Studije pokazuju da osobe koje se pridržavaju mediteranske dijete imaju manji rizik od razvoja demencije. Ključne komponente ove dijete uključuju:

Maslinovo ulje:
Bogato mononezasićenim mastima koje podržavaju zdravlje mozga.
Orahe i bademe: Sadrže omega-3 masne kiseline i antioksidanse.
Svježe voće i povrće: Obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite mozak od oksidativnog stresa.

Bobičasto Voće
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda i malina bogato je antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upala u mozgu. Studije su pokazale da redovna konzumacija bobičastog voća može poboljšati kognitivne funkcije i odgoditi pojavu neurodegenerativnih bolesti.

Kurkuma
Kurkuma sadrži kurkumin, spoj s jakim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Kurkumin može pomoći u smanjenju upala i oksidativnog oštećenja u mozgu, te se povezuje s manjim rizikom od razvoja demencije. Dodavanje kurkume u svakodnevnu ishranu može biti korisno za zdravlje mozga.

Redovna Fizička Aktivnost
Fizička aktivnost je ključna za održavanje zdravlja mozga. Redovno vježbanje poboljšava protok krvi u mozgu, potiče rast novih moždanih stanica i smanjuje rizik od upala. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti, kao što su hodanje, plivanje ili vožnja bicikla, svake sedmice.

Mentalna Stimulacija
Kao što je spomenuo Vladeta Jerotić, važno je svakodnevno mentalno stimulirati mozak. Aktivnosti kao što su čitanje, rješavanje križaljki, učenje novog jezika ili sviranje muzičkog instrumenta mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od demencije.

Dovoljno Sna
Kvalitetan san je neophodan za zdravlje mozga. Tokom sna, mozak se čisti od toksina koji se nakupljaju tokom dana, uključujući beta-amiloid, protein povezan s Alzheimerovom bolešću. Cilj je spavati najmanje 7-8 sati svake noći kako bi se podržalo optimalno zdravlje mozga.

Hidratacija
Voda je ključna za normalno funkcionisanje mozga. Dehidracija može negativno uticati na koncentraciju, pamćenje i druge kognitivne funkcije. Potrudite se piti dovoljno vode tokom dana kako biste održali mozak hidriranim.

Zeleni Čaj
Zeleni čaj sadrži polifenole, posebno epigalokatehin galat (EGCG), koji imaju antioksidativna i neuroprotektivna svojstva. Redovna konzumacija zelenog čaja može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija i zaštiti mozga od neurodegenerativnih bolesti.

Integriranjem ovih namirnica i navika u svakodnevni život možete značajno doprinijeti očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od demencije. Kroz balansiranu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, mentalnu stimulaciju i adekvatan odmor, moguće je održati mozak zdravim i funkcionalnim kroz cijeli život.