Strategije za Kontrolu Holesterola: Savjeti dr Svetlane Stanišić
U Jutarnjem programu Prve televizije, dr Svetlana Stanišić je govorila o holesterolu, što je tema koja privlači veliku pažnju javnosti. Doktorka je istakla četiri ključne strategije koje treba primijeniti kako bismo držali holesterol pod kontrolom.

1. Uvođenje Biljnih Vlakana
Prva strategija uključuje povećanje unosa biljnih vlakana. “Za doručak, na primjer, jedite ovsenu kašu, ali ne gotovu, već ovsene pahuljice koje razmutite u mlijeku i prokuhate,” savjetuje dr Stanišić. Ovas sadrži betaglukan, koji pomaže u sprečavanju recikliranja holesterola u tijelu i smanjuje njegovo preuzimanje. Pored ovsa, trebali bismo povećati unos mahunarki, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema.

2. Konzumacija Namirnica Bogatih Fitosterolima
Druga strategija je konzumacija namirnica bogatih fitosterolima. “Lješnjaci, orasi i bademi su izvori fitosterola, biljne vrste holesterola, koja se takmiči s holesterolom u crijevima za preuzimanje,” objašnjava dr Stanišić. Povećanje unosa ovih namirnica može pomoći u smanjenju apsorpcije holesterola.

3. Izbjegavanje Margarina
Treća strategija je izbjegavanje margarina. “Ljudi često misle da treba izbaciti slatkiše zbog šećera, ali pravi razlog su hidrogenizovane masti,” ističe dr Stanišić. Margarin, koji sadrži hidrogenizovane biljne masti, značajno povećava nivo holesterola, čak šest puta više nego puter. “Zato su domaći kolači, pravljeni s puterom, bolji izbor.”

4. Uvođenje Namirnica Dobrih za Holesterol
Četvrta strategija je uvođenje namirnica koje pozitivno utiču na holesterol. “Bijeli luk, maslinovo ulje i plava riba su odlični za snižavanje holesterola,” kaže dr Stanišić. Iako su suplementi također opcija, dr Stanišić upozorava na oprez: “Suplementi fitosterola mogu biti štetni ako se uzimaju u velikim količinama. Također, suplementi bijelog luka koji ne izazivaju zadah nisu djelotvorni. Nemojte bacati novac na njih.”

Dodatni Savjeti za Kontrolu Holesterola i Održavanje Zdravlja Srca
Osim četiri osnovne strategije koje je navela dr Svetlana Stanišić, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti kako biste održali holesterol pod kontrolom i poboljšali zdravlje srca.

1. Smanjenje Unosa Zasićenih i Trans Masti
Zasićene masti, koje se nalaze u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, mogu povećati nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi. Trans masti, koje se često nalaze u prerađenoj hrani i margarinu, također negativno utiču na nivo holesterola. Zamijenite ove masti zdravijim alternativama kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi.

2. Povećanje Unosa Voća i Povrća
Voće i povrće su bogati vlaknima, vitaminima i antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju holesterola. Posebno su korisni agrumi, jabuke, bobičasto voće, špinat i brokula. Povećanje unosa ovih namirnica može poboljšati cjelokupno zdravlje srca.

3. Redovna Fizička Aktivnost
Redovna fizička aktivnost može pomoći u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola i smanjenju LDL holesterola. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti sedmično, kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla. Pored aerobnih vježbi, uključite i vježbe snage dva puta sedmično.

4. Održavanje Zdrave Tjelesne Težine
Gubitak viška kilograma može značajno smanjiti nivo LDL holesterola i povećati nivo HDL holesterola. Čak i mali gubitak težine može napraviti veliku razliku. Fokusirajte se na postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine kroz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

5. Smanjenje Stresa
Hronični stres može negativno uticati na nivo holesterola i zdravlje srca. Tehnike za smanjenje stresa, kao što su meditacija, joga, duboko disanje i hobiji, mogu pomoći u održavanju ravnoteže i zdravlja srca.

6. Unos Ribljeg Ulja ili Suplementi Omega-3
Ako ne možete redovno konzumirati masnu ribu, razmislite o uzimanju suplemenata ribljeg ulja koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Ovi suplementi mogu pomoći u snižavanju triglicerida i poboljšanju cjelokupnog zdravlja srca. Prije uzimanja suplemenata, posavjetujte se s ljekarom kako biste osigurali da su sigurni za vas.

7. Ograničavanje Unosa Alkohola
Iako umjereno konzumiranje alkohola može imati neke koristi za srce, prekomjerno pijenje može povećati nivo triglicerida i dovesti do drugih zdravstvenih problema. Ograničite unos alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

8. Redovni Ljekarski Pregledi
Redovno provjeravanje nivoa holesterola u krvi važno je za praćenje i kontrolu holesterola. Posjetite svog ljekara radi redovnih pregleda i pratite preporuke za liječenje i prevenciju visokog holesterola.

Zaključak
Kontrolisanje nivoa holesterola zahtijeva kombinaciju zdravih prehrambenih navika, redovne fizičke aktivnosti, upravljanja stresom i redovnih medicinskih pregleda. Integrisanjem ovih dodatnih strategija u svoj svakodnevni život možete značajno poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.