Prema jednom milijarderu, naša stalna borba sa finansijskim nestašicama prvenstveno je posledica naših nepažljivih navika trošenja na niz od dvanaest specifičnih artikala. Zapanjujuće, ovi troškovi su se ukorijenili u naš svakodnevni život, zavaravajući nas da vjerujemo da su neophodni, dok u stvarnosti jednostavno crpe naše resurse, a da mi toga nismo ni svjesni.

 

Voren Bafet, poznat kao jedan od najuspešnijih investitora, istakao je 12 oblasti gde ljudi nepotrebno troše novac, što ih može dovesti do finansijskih problema. Prema Bafetu, investiranje u lični razvoj predstavlja najbolju investiciju, jer poboljšanje veština i obrazovanje povećavaju potencijal zarade. Osim toga, savetuje oprezno korišćenje kreditnih kartica zbog visokih kamatnih stopa.

 

 

U svom savjetu, Buffett ističe potencijalne finansijske implikacije bavljenja društvenim aktivnostima, kao što je posjećivanje barova, i predlaže da se odlučite za alternativu koja je povoljnija za budžet. Osim toga, on naglašava važnost vladanja porivom za stalnim nabavkom najnovijih tehnoloških naprava, kao i upozorenje na preterano trošenje na odjeću i prepuštanje iskušenju kupovine potpuno novog automobila, jer ovi izbori često rezultiraju troškovima koji se mogu izbjeći.

 

 

Investitor predlaže da bi pojedinci trebali istražiti isplativije alternative umjesto da plaćaju skupa članarina u teretani. Osim toga, savjetuju da pažljivo prate usluge pretplate kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi. Buffett također ističe pretjeranu upotrebu proizvoda za njegu kože i potiče pojedince da usvoje jednostavnu i efikasnu rutinu njege kože. Nadalje, investitor ističe da smanjenje učestalosti noćnih izlazaka i kockanja može dovesti do značajnih ušteda. Na kraju, prestanak pušenja je naglašen kao ključni korak koji može imati izvanredan utjecaj na financijsko blagostanje i cjelokupno zdravlje.