Modrice su najčešće uzrokovane udarcem, ali se modrice na nogama i tijelu mogu pojaviti i bez fizičkih ozljeda, a promjene u boji kože uzrokovane su protokom krvi u potkožno tkivo. Ako imate puno modrica i niste nespretni ili se ne udarate često, onda bi trebalo da istražite o čemu se tačno radi.

Evo nekih od najčešćih razloga:

1. Uzmite lijek

Neki lijekovi mogu utjecati na sastav vaše krvi, povećavajući vjerovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka. Najčešće se povezuje s antidepresivima, analgeticima, protuupalnim lijekovima, lijekovima koji sadrže dodatke željeza ili lijekovima za liječenje astme. Lijek koji razrjeđuje krv i koji će najvjerojatnije uzrokovati modrice je nesumnjivo aspirin. Obratite se svom lekaru ako primetite vezu između vašeg leka i modrica, jer to može ukazivati ​​na povećan rizik od unutrašnjeg krvarenja.

2. Bolesti krvi

Poremećaji krvi i krvnih sudova mogu biti uzrok nastanka modrica. Na primjer, Bright Side piše da proširene vene, hemofilija, trombocitopenija ili leukemija često uzrokuju probleme s cirkulacijom. Ne odgađajte posjet liječniku, posebno ako primijetite druge simptome kao što su bol, oticanje nogu, krvarenje desni, male kapilarne mrlje na hrani ili krvarenje iz nosa.

3. Nedostatak ishrane

Vitamin B12 igra važnu ulogu u cirkulaciji, vitamin K je odgovoran za zgrušavanje krvi, a vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju novog tkiva. Bez ovih nutrijenata, krvni sudovi postaju veoma slabi i skloni pucanju. Drugi važan nutrijent je vitamin P, bez kojeg je nemoguća proizvodnja kolagena, a u nedostatku vitamina P krvni sudovi postaju tanji i sveukupno stanje kože se pogoršava. Pored toga, važan je i status gvožđa u krvi.Kada ima previše ili premalo gvožđa, stanje kapilara će se pogoršati.

4. Hormonska neravnoteža

Hormonske promjene su jedan od najčešćih uzroka modrica, au ovom slučaju nastaju zbog nedostatka estrogena. Ovo stanje se najčešće javlja tokom menopauze, trudnoće, nakon porođaja, tokom hormonske terapije i sličnih situacija, a može se proveriti nivoom hormona u krvi.

5. Promjene povezane sa starenjem

Koža postaje tanja i samim tim osjetljivija i “bistra”. Pretjerano izlaganje kože suncu također može uzrokovati ovo stanje zbog gubitka elastičnosti koji se obično povezuje sa starenjem.

6. Dijabetes

Dijabetes negativno utječe na cirkulaciju krvi, pa osobe s dijabetesom mogu lako dobiti na težini. Osim toga, mogu biti simptomi ranih faza razvoja bolesti. Ostali simptomi uključuju upornu žeđ, umor, zamagljen vid i bijele mrlje na koži.