Google je nedavno objavio da će od prvog dana decembra eliminirati neaktivne račune zajedno sa svim povezanim sadržajem, uključujući fotografije, e-poštu, kontakte i dokumente, što također uključuje datoteke pohranjene na Disku.

 

 

Nadalje, brisanje neaktivnih računa u skladu je s Googleovom posvećenošću zaštiti podataka i privatnosti. Redovnim pregledom i eliminacijom neaktivnih naloga, oni mogu svesti na najmanju moguću mjeru potencijalne povrede podataka ili curenja podataka do kojih može doći ako se ovi računi ostave bez nadzora. Konačno, brisanje neaktivnih naloga je neophodna praksa za Google kako bi održao svoje visoke standarde privatnosti, sigurnosti i ukupnog kvaliteta usluge. Google uklanja neaktivne račune sa svoje platforme zbog zabrinutosti za potencijalni kompromis. Nalozi koji se ne nadgledaju redovno imaju zastarele ili reciklirane lozinke, nemaju robusne sigurnosne mere i znatno su skloniji tome da nemaju omogućenu dvofaktorsku autentifikaciju.

 

 

 

Na osnovu najnovijih Googleovih smjernica, propisano je da svaki račun koji ostane neiskorišten najmanje dvije godine može biti izbrisan, zajedno sa svim povezanim sadržajima unutar Google Workspacea. Međutim, važno je napomenuti da se ovi revidirani propisi odnose isključivo na lične Google račune, čime se osigurava da školski ili poslovni računi ostanu nepromijenjeni i izuzeti od ove politike brisanja. Osim toga, vrijedno je napomenuti da je Google uspostavio politiku koja zabranjuje uklanjanje naloga koji imaju postavljen sadržaj na YouTube ili imaju aktivne pretplate na razne aplikacije ili servise vijesti.

 

 

Kako biste osigurali kontinuiranu aktivaciju vašeg Google računa, ključno je da se redovno prijavljujete i koristite različite alate koje nudi kompanija. Ovi alati mogu uključivati ​​popularne usluge kao što su Gmail, Google Drive, Google Photos i Google Play. Aktivnim korištenjem ovih funkcija, demonstrirate svoju stalnu prisutnost i uključenost u svoj Google račun, čime održavate njegov aktivan status.