16:8 dijeta, također poznata kao fasting dijeta, stekla je ogromnu popularnost zbog svojih izvanrednih rezultata i jednostavnog načina primjene. Ovaj način ishrane podrazumijeva post od 16 sati dnevno, dok se preostalih osam sati možete hraniti. Iako na prvi pogled može izgledati izazovno, imajte na umu da veći dio ovog perioda možete prespavati.

Evo prijedloga kako može izgledati vaš jelovnik dok slijedite 16:8 dijetu:

Doručak (10:00)

Opcija 1:

 • Jedna srednja kiselkasta jabuka
 • 50 grama ovsenih pahuljica (ili drugih omiljenih pahuljica)
 • 20 grama orašastih plodova po izboru

Opcija 2 (za ljubitelje obilnijeg doručka):

 • Tri manja jaja (kuhana ili pržena na nekoliko kapi ulja)
 • Sezonska salata od krastavca i paradajza
 • Jedno parče integralnog hljeba

Ručak (oko 16:00)

Preporučeni obroci:

 • Pileća salata s tjesteninom
 • Tortilja s povrćem
 • Mahunarke (grašak, pasulj, boranija, sočivo, pečurke) – zbog visokog sadržaja proteina i hranjivosti, preporučene od strane nutricionist

Večera (oko 18:00)

Preporučeni obroci:

 • Kornfleks s jogurtom
 • Svježe povrće (salata od krastavca, paradajza, kupusa, karfiola)
 • Voće: jabuke, maline, jedna banana

Savjeti za 16:8 Dijetu

Unos tečnosti:
Pijte što više vode i čajeva bez šećera. Hidratacija je ključna za uspjeh dijete i održavanje energije tokom dana.

Zdrave grickalice:
Kada osjetite želju za nezdravim grickalicama poput čokolade, smokija ili čipsa, pripremite sebi čaj, pojedite šaku oraha ili jednu jabuku. Ove zdrave alternative pomoći će vam da ostanete na pravom putu.

Minimalno termički obrađena hrana:
Hrana bi trebala biti sirova ili minimalno termički obrađena kako bi se očuvali svi nutrijenti.

Dodatni Savjeti

Postepeni prelazak:
Ako vam je teško odmah preći na 16:8 režim, pokušajte postepeno smanjivati vrijeme unosa hrane dok ne dostignete željeni cilj.

Prilagodba jelovnika:
Ako vam neka od ponuđenih opcija za obrok ne odgovara, slobodno je zamijenite zdravim alternativama koje volite.

Praćenje signala tijela:
Obratite pažnju na svoje tijelo. Ako se osjećate slabo ili iscrpljeno, prilagodite unos hrane i tečnosti.

Fizička aktivnost:
Redovna fizička aktivnost u kombinaciji s 16:8 dijetom može dodatno ubrzati proces mršavljenja i poboljšati vaše opće zdravlje.

Savjetovanje s ljekarom:
Prije nego što započnete bilo koji novi režim ishrane, posavjetujte se s nutricionistom ili ljekarom, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate lijekove.

Zaključak
16:8 dijeta je jednostavna, ali vrlo učinkovita metoda za postizanje ciljeva mršavljenja i poboljšanje općeg zdravlja. Pridržavajući se ovog plana prehrane, možete postići nevjerojatne rezultate bez osjećaja uskraćenosti ili složenih pravila. Redovna konzumacija hrane u osmosatnom razdoblju, uz post od 16 sati, omogućuje tijelu da se prirodno očisti i oporavi. Pijenje puno tečnosti i odabir zdravih grickalica dodatno će vam pomoći da ostanete na pravom putu i ostvarite svoje ciljeve.

Dodatno, važno je imati na umu da je svaki organizam drugačiji i da može reagirati različito na promjene u prehrani. Ključno je slušati svoje tijelo i prilagoditi dijetu prema vlastitim potrebama i osjećajima. Integracija redovne fizičke aktivnosti može dodatno potaknuti gubitak kilograma i poboljšati vašu fizičku kondiciju. Prije nego što započnete bilo koji novi režim ishrane, uvijek se posavjetujte s nutricionistom ili ljekarom, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate lijekove. S pravilnim pristupom, 16:8 dijeta može postati vaš put ka zdravijem, sretnijem i energičnijem životu. Kroz disciplinu i upornost, bit ćete zadivljeni promjenama koje možete postići i kako možete poboljšati svoje cjelokupno blagostanje.