Brojni pojedinci posvećuju značajnu količinu vremena održavanju zdravlja i izgleda svoje kose i kože, često pod utiskom da su se na odgovarajući način pobrinuli za dobrobit svojih zuba jednostavnim pridržavanjem rutine četkanja zuba dva puta dnevno. Tokom intervjua za portal “The Sun”, dr. Kaileš Solanki, stomatolog iz Mančestera, razjašnjava da većina pojedinaca ima tendenciju da koristi nasilne i neelegantne pokrete dok se bavi praksom čišćenja zuba koncem.

 

– Ova metoda čišćenja stvara pritisak u desni – rekao je on i dodao:

Prema Solanskom, preporučljivo je izbjegavati nasilne pokrete i umjesto toga delikatno kliziti koncem po prednjoj i zadnjoj površini svakog zuba, istovremeno osiguravajući da dosegne ispod linije desni, kako bi se efikasno eliminisale sve dodatne nečistoće i stvaranje plaka. -gore.

 

Osim toga, on savjetuje da se ne koristi opetovana upotreba iste strane konca tokom rutina oralne higijene kako bi se spriječilo rasipanje čestica hrane. Prema riječima stručnjaka, vrlo česta greška koju pojedinci imaju tendenciju je da prekinu rutinu čišćenja zubnim koncem čim iskuse krvarenje desni. Prisustvo krvarenja kada koristite konac može poslužiti kao indikacija da imate bolest desni. Međutim, ova pojava ne bi trebala izazvati uzbunu, jer jednostavno označava potrebu da ustrajete u svojim rutinskim navikama čišćenja koncem.

 

Koje je idealno vrijeme da uključite konac u svoju dnevnu rutinu?

Prema Solanskom, veoma je preporučljivo da uključite čišćenje koncem u svoju noćnu rutinu pre nego što odete na spavanje. Ovo strateško tajming omogućava ležerniji pristup oralnoj njezi, za razliku od žurne i vremenski ograničene jutarnje rutine. Toplo savjetujem da date prednost činu čišćenja zuba koncem prije nanošenja paste za zube. Na taj način omogućavate pasti za zube da efikasno pristupi i pokrije svaki kutak i pukotinu vaših zuba, bez ikakvih prepreka uzrokovanih zaostalim česticama hrane i ostacima.