Nakon duže pauze od osam godina, Dino Merlin je krenuo na značajno putovanje od četiri uzastopna koncerta održana u živahnom gradu Beogradu. Zaista je izvanredno kako su njegove izuzetne muzičke kompozicije uspele da izdrže iskušenja vremena, sa jednim posebnim remek-delom, prigodno nazvanim „Beograd“ i napisanim 1991. godine, čime je stekla cenjenu titulu nezvanične himne ove slavne srpske prestonice u srca i umova bezbrojnih pojedinaca.

 

Spekulacije o umiješanosti Dina Merlina u određenu pjesmu traju godinama, sve do nedavno kada je odlučio da rasvijetli istinu u izuzetno iskrenoj izjavi. Suprotno uvriježenom mišljenju, Merlin je pojasnio da kompozicija pod nazivom “Beograd” nije bila namijenjena njemu, već je riječ o kreaciji koja je nastala u Švicarskoj, tačnije u St. Gallenu, tokom prvih mjeseci 1991. godine. napravio za Ceci Ražnatović, na zahtjev njenog tadašnjeg partnera Haruna Samardžića. Čini se da Merlinova veza sa pjesmom leži u njegovoj ulozi pisca pjesama, jer je priznao da je za Ražnatovića napravio tri pjesme, među kojima je i “Beograd”. Ovo otkriće, koje je ekskluzivno podijeljeno za Kurir, nudi rijedak uvid u Merlinov lični život, carstvo koje je dosljedno tako pažljivo čuvao da mnogi i dalje nisu svjesni njegovog pravog identiteta.

 

Dino Merlin, izvorno Edin Dervišhalidović, je veoma renomirani muzičar porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Njegovo muzičko iskustvo obuhvata širok spektar žanrova, uključujući etno pop, pop rok i zabavnu muziku. Sjajnu karijeru Dina Merlina obilježila je njegova ključna uloga vizionarskog osnivača i harizmatičnog frontmena grupe Merlin. Tokom godina, Merlin je učvrstio svoju poziciju jednog od najcjenjenijih i najtraženijih rok bendova u cijeloj regiji jugoistočne Europe.

 

Ono što Dina istinski izdvaja je njegov izuzetan doprinos kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. On ima priznanje da je tvorac prve himne nacije, što je svedočanstvo njegove duboke ljubavi i posvećenosti svojoj domovini.