Ukrajinski predsjednik Zelenski potvrdio je da je komanda Oružanih snaga Ukrajine odlučila da povuče trupe iz Avdijevke! Odgovarajući na pitanja na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Zelenski je naglasio da je povlačenje trupa logična odluka. – Bila je to fer i profesionalna odluka koja je spasila živote Ukrajine. Zelenski je rekao da je to bila ispravna odluka, a da ne bi bio okružen odlučio je da se povuče na druge linije odbrane. Ukrajinski predsjednik se žali da su ruske trupe superiornije u odnosu na ukrajinske oružane snage. – Ovaj rat je generalno nepravedan jer mi imamo artiljeriju sa dometom do 20 kilometara, a Rusija ima artiljeriju sa dometom od 40 kilometara. – rekao je Zelenski. Podsjetimo, ukrajinskim oružanim snagama je naređeno da se povuku iz Avdijevke, koju su opkolile ruske trupe.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Serski saopštio je sinoć odluku o povlačenju ukrajinskih oružanih snaga iz grada, što je od velikog strateškog značaja za kontrolu čitavog regiona Donjecka. “Na osnovu borbene situacije oko Avdijevke, odlučio sam da povučem naše trupe iz grada i nastavim odbranu”, napisao je Serski na Fejsbuku. Serski je dodao da su vojnici dostojanstveno “odradili” svoje vojne dužnosti. – Uložili su velike napore da unište najbolje ruske vojne jedinice, nanijevši velike gubitke u ljudstvu i opremi neprijatelju. Poduzimamo korake za stabilizaciju situacije i očuvanje naše pozicije. Životi vojnika su od najveće vrijednosti. Silsky piše da ćemo se na kraju vratiti u Avdijevku.

 

Prebacivanje Avdijevke u Rusiju znači najveću promjenu na liniji fronta dugoj više od 1.000 kilometara od kada su ruske trupe zauzele Bakhmut u maju 2023. Avdijevka je zapravo sjeverno predgrađe Donjecka, koje je tokom protekle decenije pretvoreno u najveći ukrajinski bastion, odakle se pokreću svi napadi na proruske snage. Iz logističkih razloga, grad je od mnogo većeg strateškog značaja za Rusiju od Bahmuta.