Kada je riječ o izbjeljivanju zuba kod kuće, postoji mnogo dostupnih proizvoda. No, mnogi od tih proizvoda sadrže kemikalije koje mogu zabrinuti neke osobe. Ako tražite bjelje zube, a želite izbjeći kemikalije, ovaj članak donosi vam pregled prirodnih i sigurnih metoda izbjeljivanja.

Zašto zubi mogu izgledati žuto?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih zubi gube svoj sjaj i bjelinu. Određene vrste hrane mogu obojiti zubnu caklinu. Osim toga, plak koji se nakuplja na zubima može uzrokovati žutost, ali ovaj se problem obično može riješiti standardnim proizvodima za čišćenje i izbjeljivanje. Ponekad, zubi mogu izgledati žuti jer se tvrda caklina istrošila, otkrivajući dentin – prirodno žuto koštano tkivo koje se nalazi ispod cakline.

Evo 7 jednostavnih načina za prirodno izbjeljivanje zuba:

 1. Izbjeljivanje zuba metodom povlačenja ulja
  Oil pulling je tradicionalna metoda koja poboljšava oralnu higijenu i uklanja toksine iz tijela. Praksa uključuje ispiranje usta uljem kako bi se uklonile bakterije koje formiraju plak i uzrokuju žutilo zuba. Kokosovo ulje je popularan izbor zbog svojeg ugodnog okusa i zdravstvenih prednosti, uključujući bogatstvo laurinskom kiselinom koja smanjuje upalu i ubija bakterije. Metoda uključuje stavljanje žlice kokosovog ulja u usta i ispiranje uljem 15-20 minuta prije ispljunkavanja. Ne zaboravite isprati usta toplom vodom i oprati zube nakon toga.
 2. Izbjeljivanje zuba aktivnim ugljem iz kokosovih ljusaka
  Ova metoda postaje sve popularnija jer ne oštećuje zubnu caklinu, a rezultati su vidljivi odmah. Aktivni ugljen iz kokosovih ljusaka ima bolja svojstva za čišćenje zbog veće poroznosti i gustine mikropora.
 3. Korištenje sode bikarbone za izbjeljivanje zuba
  Soda bikarbona je blagi abraziv koji može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja sa zuba. Također stvara alkalno okruženje u ustima koje sprječava rast bakterija. Za korištenje, pomiješajte žličicu sode bikarbone s malo vode i koristite smjesu nekoliko puta tjedno.
 4. Vodonik peroksid kao izbjeljivač zuba
  Vodonik peroksid je prirodni izbjeljivač koji također ubija bakterije. Može se miješati s sodom bikarbonom za izradu paste za izbjeljivanje zuba. Koristite ovu pastu povremeno kako biste izbjegli oštećenje zubne gleđi.
 5. Izbjeljivanje zuba voćem i povrćem
  Hrskavo sirovo voće i povrće može pomoći u čišćenju zuba tijekom žvakanja. Jagode i ananas su posebno poznati po svojim izbjeljivačkim svojstvima. Jagode mogu pomoći u uklanjanju promjena boje, a ananas sadrži enzim bromelain koji je učinkovit u uklanjanju mrlja.

 6. Četkanje i čišćenje zubnim koncem
  Redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem ključni su za održavanje zuba bijelima smanjujući bakterije i sprječavajući nakupljanje plaka.
 7. Korištenje jabučnog octa kao prirodnog izbjeljivača zuba
  Jabučni ocat je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima, što ga čini korisnim alatom u oralnoj higijeni. Acetna kiselina u jabučnom octu može pomoći u uklanjanju mrlja na zubima, posebno onih od kave i nikotina. Međutim, važno je koristiti ga pažljivo jer kiselina može također erozirati zubnu caklinu ako se prečesto ili u prevelikim količinama koristi kao sredstvo za izbjeljivanje.

Kako koristiti:

Razrijedite jabučni ocat s vodom (otprilike jedan dio octa na tri dijela vode).
Isperite usta ovom mješavinom nekoliko sekundi, a zatim ispljunite.
Dobro isperite usta čistom vodom nakon ispiranja s octom.
Ovaj postupak koristite samo nekoliko puta tjedno kako ne biste oštetili zubnu caklinu.
Za optimalnu oralnu higijenu i zaštitu zuba, preporučljivo je koristiti jabučni ocat u kombinaciji s redovitim četkanjem i čišćenjem koncem. Također je važno konzultirati se sa stomatologom prije početka bilo koje nove rutine izbjeljivanja kako biste osigurali da je sigurna i učinkovita za vaše zube.

Ove prirodne metode mogu biti učinkovite, ali za dugotrajnije rezultate ili u slučaju ozbiljnijih problema s bojom zuba, najbolje je konzultirati se sa stomatologom.