Pravilna prehrana može imati značajan utjecaj na razinu kolesterola, što je ključno za održavanje zdravlja srca i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Dr. Sagbir, u svojoj izjavi za EatingWell, naglašava važnost voća i povrća u kontroli visokog kolesterola, ističući njihov nizak udio masti i činjenicu da ne sadrže kolesterol. Ova hrana ne samo da pomaže u regulaciji razine kolesterola, već i pruža brojne druge zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim nutrijentima.

Preporuke za snižavanje kolesterola

Zeleno lisnato povrće:
Dr. Sagbir posebno preporučuje uključivanje špinata, kelja i rikule u prehranu. Ove vrste povrća su bogate luteinom i drugim karotenoidima koji su pokazali da pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i snižavanju razine kolesterola.

Avokado:
Ovo voće je odličan izvor mononezasićenih masti koje pomažu smanjiti „loš“ LDL kolesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Avokado je također bogat vlaknima i antioksidansima, što dodatno pridonosi kardiovaskularnom zdravlju.

Orašasti plodovi i sjemenke:
Bademi, orasi i lanene sjemenke su još jedan dobar izbor za snižavanje kolesterola. Ovi orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave masti, vlakna i fitosterole koji mogu pomoći u regulaciji kolesterola. Redovita konzumacija umjerenih količina može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Maslinovo ulje:
Zamjena zasićenih masti s maslinovim uljem može pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola. Koristite ga umjesto maslaca ili margarina za kuhanje i za preljeve za salatu.

Cjelovite žitarice:
Poput zobi i ječma, cjelovite žitarice su dobar izvor topivih vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju apsorpcije kolesterola u krvotoku. Doručak s ovsenom kašom je odličan način za početak dana s hranom koja je dobra za vaše srce.

Dodatni savjeti za zdravo srce

Fizička aktivnost:
Redovita tjelovježba je još jedan važan element u upravljanju razinom kolesterola i općem zdravlju srca. Stručnjaci preporučuju najmanje 150 minuta umjerene do intenzivne aktivnosti tjedno.

Održavanje zdrave tjelesne težine:
Prekomjerna težina ili debljina može povećati rizik od visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Prestanak pušenja:
Pušenje može oštetiti krvne žile i povećati rizik od akumulacije plaka u arterijama.

Pravilna prehrana, redovita fizička aktivnost i zdrav životni stil ključni su za održavanje zdravlja srca i regulaciju kolesterola. Uz ove promjene u načinu života, važno je redovito provjeravati razinu kolesterola i konzultirati se s liječnikom o najboljim strategijama za vaše zdravstveno stanje.

Za dodatno poboljšanje srčanog zdravlja i kontrole kolesterola, važno je razmotriti i neke druge strategije koje nisu spomenute u prethodnom tekstu. Ovdje su neki korisni dodaci:

Probiotici:
Istraživanja pokazuju da probiotici mogu imati pozitivan učinak na kolesterol i opće zdravlje srca. Dobri izvori probiotika uključuju fermentirane proizvode poput jogurta, kefira, kombuche i fermentiranog povrća poput kiselog kupusa i kimchija. Probiotici pomažu u održavanju zdrave crijevne flore što može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju metabolizma lipida.

Smanjenje unosa alkohola:
Iako umjereno konzumiranje određenih vrsta alkohola, poput crnog vina, može pridonijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti, prekomjerno konzumiranje alkohola može imati suprotan učinak. Alkohol može povećati razinu triglicerida i pritisak na jetru, što može dovesti do povećanja kolesterola.

Upravljanje stresom:
Kronični stres može negativno utjecati na razinu kolesterola i opće zdravlje srca. Tehnike upravljanja stresom kao što su meditacija, duboko disanje, joga ili čak redovite šetnje na svježem zraku mogu pomoći u smanjenju stresa i njegovih štetnih učinaka na tijelo.

Povećanje unosa sterola i stanola:
Ovi biljni sastojci su prirodno prisutni u malim količinama u biljkama, a pokazalo se da smanjuju apsorpciju kolesterola u crijevima. Dodaci prehrani i funkcionalne namirnice obogaćene fitosterolima i fitostanolima, poput nekih vrsta margarina i jogurta, mogu dodatno pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola.

Redoviti zdravstveni pregledi:
Osim životnih navika, važno je i redovito se testirati kako bi se pratile razine kolesterola i drugih važnih pokazatelja zdravlja. To omogućuje prilagodbu prehrane i životnog stila prema osobnim zdravstvenim potrebama i preventivno djelovanje protiv srčanih bolesti.

Uključivanje ovih dodatnih savjeta u vašu rutinu može pružiti sveobuhvatni pristup upravljanju kolesterola i unapređenju srčanog zdravlja.