Nažalost, kamenac je neizbježan i kupaonice su mu utočište, posebno toaleti. Ljubitelji čišćenja dijele svoje najbolje savjete kako da se riješite ovog “tvrdog” nakupljanja koji ne uključuje korištenje sode bikarbone ili bijelog sirćeta.

Krečnjak je suvi kalcijum karbonat formiran od krede i krečnjaka zasićenog vodom. Kišnica teče kroz meke stijene kako bi kupila minerale. Kao rezultat, voda iz slavine postaje takozvana “tvrda” voda i može uzrokovati mrlje – posebno u toaletima. Kamenac je izuzetno štetan za sanitarnu opremu. Ne samo da kvari izgled vašeg kupatila, već može i začepiti cijevi, pa je pametno da ga se riješite što je prije moguće kako ne biste nanijeli ozbiljnije štete vašem domu.

Neki od ovih savjeta su podijeljeni na Facebook stranici Mrs Hinch Cleaning Tips. Korisnik je pokrenuo raspravu tražeći savjet kako ukloniti kamenac iz WC školjke.

Na stranici piše: “Odvratan toalet. Moja prijateljica se upravo uselila u novi stan. Pokušali smo sve što smo mogli da joj očistimo toalet, ali ima smeđu prljavštinu na njoj koje se ne možemo otarasiti… Ima li neko prijedlozi?”?”

Iako mnogi ljudi preporučuju korištenje hemijskih sredstava za čišćenje kao što je Cillit Bang, mnoge kritike se slažu da je upotreba kole efikasan način za uklanjanje kamenca iz toaleta.

Belinda Foley je rekla: “Sipajte koka-kolu u toalet preko noći, ali je nemojte izbaciti do jutra.”

Drugi je prokomentarisao: “Sipati veliku bocu koka-kole u toalet i ostaviti je tamo najmanje 24 sata. Svaka koka-kola će biti dovoljna”, dok je treća rekla: “Suti litar koka-kole u wc šolju i ostaviti je preko noći. Našao sam To je efikasnije od sode bikarbone i bijelog sirćeta.”

Sličan savjet ispod posta glasi: “Stavite cijelu flašu koka-kole u wc šolju i ostavite da odstoji preko noći ili barem nekoliko sati. To sam uradio sa svojom toaletom koja je bila prekrivena tvrdim kamencem i sve ujutro Mrlje su nestale , bez ribanja.”

Prema mišljenju stručnjaka, kola zapravo sadrži tri kiseline – limunsku kiselinu, vinsku kiselinu i fosfornu kiselinu. Svaka kiselina pomaže u uklanjanju uobičajenih naslaga poput kamenca. Iznenađujuće, Cola sadrži više fosforne kiseline od mnogih sprejeva za čišćenje. Ne samo da je to jeftina metoda, već je i brza i laka.

Gazirano piće također može ukloniti kamenac sa drugih površina u domaćinstvu, kao što su tuševi, slavine i kotlovi.

Još jedan obožavatelj gospođe Hinch predložio je korištenje limunovog soka za uklanjanje svih tragova kamenca iz toaleta bez ribanja. “Sipajte sok od limuna u svoj toalet. Očistio je naš toalet bez ribanja”, stoji u objavi.