Stanja koja uzrokuju bol u srednjem gornjem dijelu abdomena uključuju gastritis, refluksnu bolest, akutnu gastroezofagealnu bolest, peptički ulkus, kamen u žuči, pankreatitis ili oštećenje jetre.

Bol u stomaku koji se javlja ili se pogoršava noću može biti simptom raznih bolesti. Da biste znali kako se liječiti, prvo morate otkriti šta je uzrok tog stanja. Poljska doktorka Ana Njibrzidovska otkriva na koje zdravstvene probleme može ukazivati ​​bol u stomaku noću, kada treba da budete zabrinuti i koji testovi su potrebni da bi se otkrilo šta uzrokuje ovaj neprijatan simptom.

U kolumni za poljski portal medonet.pl dr. Anna je odgovorila na pitanje čitatelja Rafaela (43 godine) koji se požalio da već neko vrijeme pati od bolova u stomaku i da se noću pogoršava.

“Imam bolove u stomaku nekoliko sedmica, uglavnom noću. Bol me drži budnim. Volio bih da znam šta bi mogao biti uzrok?”, upitao je, objašnjavajući da su se simptomi prvi put pojavili nakon jela. Nakon otprilike sat vremena, bol se postepeno smanjivao i odlučio je da ga ignoriše. Onda su se stvari pogoršale.

“Međutim, u proteklih nekoliko sedmica, bolovi su počeli da se javljaju noću. Toliko je bilo jako da jedva mogu da spavam. Često se noću budim od bolova, a onda ne mogu da zaspim. Takođe sam primetio ovo se dešava češće Nakon konzumiranja određene hrane, kao što je masna hrana i alkohol.Da li postoji neka hrana koju treba da izbegavam da pomognem kod bolova u stomaku?Imam veoma stresan život generalno, pa se pitam da li je ovo samo čir na želucu. Da li boli noću? Koji su simptomi čira i postoje li drugi stomačni problemi koji mogu uzrokovati bolove noću?”, upitao je čitatelj.

Dr Njibrzidovska objašnjava da bol u predelu stomaka (tj. u sredini gornjeg dela stomaka) može ukazivati ​​na razne bolesti.

“Bol koji vas budi iz sna zahtijeva posebnu pažnju i signal je da se odmah obratite svom ljekaru kako bi on postavio dijagnozu i potom vam propisao odgovarajući tretman”, objašnjava doktorica i dodaje:

“Stanja koja uzrokuju bol u srednjem i gornjem dijelu abdomena uključuju gastritis, refluksnu bolest, akutnu gastroezofagealnu bolest, peptički ulkus, kamen u žuči, pankreatitis ili ozljedu jetre. Pečući bol na prazan želudac i noću može ukazivati ​​na čir na želucu.” Čir na želucu Veća je vjerovatnoća da će izazvati simptome nakon jela). Također treba dodati da je čest uzrok boli u gornjem dijelu abdomena funkcionalna dispepsija. Jednostavno rečeno, prejedanje ili piće prije spavanja može uzrokovati bol. “, objašnjava ona, dodajući da je prvi korak razgovor sa ljekarom koji će, nakon određenih pretraga, postaviti dijagnozu, a potom propisati liječenje.

“Ovo je nespecifičan simptom. Bol koji vas budi iz sna ili otežava uspavljivanje je znak da treba odmah potražiti medicinsku pomoć”, zaključila je ona