Meteorolog amater Ivan Ristić najavio je da će nas u četvrtak, 2. maja, probuditi grmljavina, koja će označiti početak perioda nestabilnosti.

Ristić je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je period nestabilnosti počeo čestim kišama, mjestimično pljuskovima, gradom praćenom grmljavinom, te kratkotrajnim pojačanim vjetrom u pljuskovima. Ristić je napomenuo da je dalje konstatovao da su jugoistočni vjetrovi počeli da jačaju i da će nastaviti da jačaju u narednih nekoliko dana, pri čemu će front u noći sa srijede na četvrtak postepeno slabiti. Očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Prema najavi meteorologa amatera Marka Cubrila, narednih dana će biti nestabilno i svježe vrijeme, uz česte grmljavine i pljuskove. On je na Fejsbuku naveo da će se u nekim oblastima desiti vremenske nepogode poput grada, kratkotrajne jake kiše, jakog zračenja i kratkotrajnih oluja.

– Maksimalna vrijednost će biti niža, ali bi trebala biti oko prosjeka, sa vrijednostima između +14 i +23 stepena Celzijusa. Trenutno ECMWF radi i kontrolira samo oko 06.05. Simuliraju jače hlađenje, ali ih ne podržava čitav niz identičnih modela – objašnjava on i dodaje.

U ovom trenutku do oko 13.5. Ima znakova nestabilnog vremena, sa čestim grmljavinom i mogućnošću izolovanog nevremena, dok će temperature biti oko prosjeka. CAPE vrijednosti su po prvi put ove sezone dostigle relativno visoke nivoe, pa kako je više energije dostupno u atmosferi, povećava se rizik od jačih grmljavinskih sistema. Cubrillo je zaključio da u ovom trenutku, kako je Cubrillo primijetio, ne postoji opasnost od bilo kakvih vrlo jakih superćelijskih oluja, s budućom nestabilnošću koja predstavlja uobičajene majske grmljavine i lokalne opasnosti.

Znat ćemo sve o olujama superćelija do kraja juna Kako je nedavno rekao Ivan Ristić, do kraja juna nećemo znati da li će biti oluje superćelija.

Prema sadašnjim prognozama, čini se da se temperature stabilizuju i rastu u trećoj dekadi juna. Tako da će ovo ljeto u velikoj mjeri ličiti na ljeto prije njega. Imaćemo toplotni talas, a kada su u pitanju superćelije, znaćemo do kraja juna. Zavisi od temperature Jadranskog mora. Ristić je rekao da ako temperatura mora krajem juna bude 25 stepeni, početkom jula bi mogla dostići 27 stepeni, što bi izazvalo superćelijsku oluju, koja bi se dogodila u julu. Meteorolozi će to pratiti i blagovremeno obavještavati javnost, dodao je.

“PILA SAM JOGURT SA LANOM SVAKO JUTRO, 2 NEDELJE I OČISTILA CREVA: Kad sam stala na vagu, zanemela sam od šoka”

“Kada sam bio klinac, nisam mnogo obraćao pažnju na to šta jedem, a nisam ni posebno voleo da jedem. Međutim, kada sam bio student, počeo sam da jedem mnogo brze hrane i grickalica. Kada sam Počeo sam da radim i da se krećem, počeo sam da jedem mnogo.” Odlazak od roditelja, a onda su počeli da imaju problema, hteo sam da pazim šta jedem, ali meni je bio problem da nađem vremena, da se organizujem i da se naći volju. ” Dodala je da je do tada počela da se deblja i da je njeno tijelo sve više nesposobno da podnese lošu hranu. “Znao sam da moram nešto da promenim… Kao i svi drugi u doba kompjutera, odlučio sam da potražim rešenje za svoj problem na internetu i recept za lan!” “Nikad prije nisam jeo te čudne sjemenke i nisu mi izgledale posebno privlačne…ali, odlučila sam da probam! Ostavite ih preko noći i poslužite kao sluzavu masu ujutro Recepti koji se jedu u komadima nisu izvodljive.”

Zato kupuje laneno brašno jer se, za razliku od cijelog sjemena, lako probavlja i može ga pronaći u svakoj dobro snabdjevenoj prodavnici zdrave hrane. „Svako jutro sam pila šolju jogurta i kašičicu mlevenog lana, a ubrzo sam primetila da su mi stolice redovnije, stomak manje naduvan i, na kraju, najvažnije: posle dve nedelje, kada je zgazila. na vagi, bila je prijatno iznenađena kada je otkrila da je smršala dva kilograma! Evo efekata lana na organizam: Laneno seme je bogato proteinima, rastvorljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, a sadrži i vitamine B1, B2, C, E i provitamin A. Koristi se kao dodatak žitaricama i pogodan je za osobe na dijeti ili osobe koje žele bolje očistiti organizam.

Odličan laksativ

Budući da su bogate uljem i vlaknima, ove sjemenke su i odličan laksativ. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu imaju protuupalna svojstva. Mnoge kliničke studije su pokazale da ova biljka može pomoći kod visokog holesterola i nekih problema sa srčanim oboljenjima.

Miran stomak

Lan je odličan način za smirivanje želuca, obnavljanje sluzokože i poboljšanje zdravlja. Sva njegova ljekovita svojstva nalaze se u sluzi. Prekriva oboljelu sluznicu želuca, štiteći i ublažavajući upalu.