Srbija Osvaja Zlatnu Medalju na Evropskom Šahovskom Prvenstvu: Spektakularna Pobeda Nakon Senzacije u BudviU uzbudljivom šahu punom taktičkih genijalnosti i iznenađujućih preokreta, šahovska reprezentacija Srbije je na Evropskom prvenstvu u timskoj konkurenciji u Budvi stigla do neviđenog uspeha, osvojivši zlatnu medalju.

Iako su započeli kao desetoplasirani tim, ovaj sastav, predvođen selektorom Miodragom Perunovićem, pokazao je izuzetnu igru i hrabrost, dok su Aleksej Saran, Aleksandar Pretke, Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ilić postali junaci ovog nezaboravnog poduhvata.Turnir je bio ispunjen izazovima, ali su ruski šahisti Saran i Pretke na prvim dve table bili ključni igrači koji su usmeravali svoj tim ka trijumfu. Srbija je demonstrirala svoje veštine pobedama nad snažnim protivnicima poput Islanda, Italije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Engleske i Grčke.

Iako su zabeleženi remi protiv Jermenije, kao i jedan poraz od Nemačke, srpski šahisti su se uspešno oporavili i stigli do zlatnog cilja.Odlučujući trenutak dogodio se u poslednjem kolu, gde je duel između Turske i Islanda određivao konačnog pobednika. Remi u ključnom meču ostavio je Srbiji minimalnu prednost u odnosu na Nemačku, što je bilo dovoljno za osvajanje zlatne medalje.

Srbija je zadržala prvo mesto sa jednim bodom više prema Soneborn-Bergerovom kriterijumu, uzimajući u obzir sve rezultate timova na turniru.Ovaj istorijski trijumf ne samo da postavlja Srbiju kao šahovsku silu u Evropi, već i slavi hrabrost, timski duh i izuzetne veštine njenih šahista. Osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu predstavlja vrhunac u šahovskom sportu za Srbiju i zauvek će biti upamćeno kao trenutak kada su se junaci šaha okitili najsjajnijim odličjem.