Prema nezvaničnim izvještajima, postoje tvrdnje da je Rusija upotrijebila nedavno modificiranu varijantu kasetne bombe koja koristi klizni mehanizam u južnim regijama Ukrajine. Američki institut za proučavanje rata službeno je potvrdio da su ruske vojne snage uspješno izvele svoj inauguralni zračni napad koristeći kasetne bombe RBK-500 koje su pretrpjele modifikacije kako bi funkcionisale kao klizne bombe.

Prema riječima vojnog stručnjaka i stručnjaka za oružje Davida Hemblinga, Rusija je nedavno u Ukrajinu uvela značajnu količinu naprednih krstarećih bombi, koje liče na tehnologiju JDAM (Joint Direct Attack Munition).

Čini se da ove bombe, slične američkim kolegama, koriste satelitske sisteme za navođenje, omogućavajući im da precizno gađaju ciljeve udaljene nekoliko desetina kilometara kada se lansiraju sa velikih visina i velikim brzinama. Specijalista ističe činjenicu da se ove bombe ispaljuju sa udaljenosti većih od onih koje mogu dosegnuti kijevske rakete zemlja-vazduh. Prema Hemblingu, odbrana Kijeva je do sada sprečavala rusko ratno vazduhoplovstvo u izvođenju uspešnih napada, a ovaj faktor ima potencijal da značajno poveća ubojitost ruskog ratnog vazduhoplovstva. Moskva je u nedelju dala zvanično saopštenje u vezi sa prekidom ukrajinskog kontranapada oko Staromajorske.

U međuvremenu, Kijev je pokušao da rotira svoje trupe u blizini sela i naselja Urožajna. Međutim, konkretna upotreba bombe RBK-500 tokom ovog incidenta nije eksplicitno pomenuta. Obezbeđuje da sve informacije o sukobu u Ukrajini potiču iz pouzdanih i kredibilnih izvora, koji se kontinuirano proveravaju radi očuvanja novinarskog integriteta. U svjetlu medijske i propagandne bitke koja je u toku, uredništvo Kurira apeluje na čitaoce da ih upozore na sve potencijalne dezinformacije ili lažne vijesti, omogućavajući im da se brzo pozabave i isprave sve netačnosti.