Bakin recept za divnu štrudlu od oraha zahtijeva razne sastojke. Tu spadaju 1 ili 2 žumanca, 3 kašike šećera, 1 paketić vanilin šećera, 3 mala prstohvata soli, 4 kašike ulja, ili 50 grama putera ili 1 kašika masti, 3 decilitra toplog mleka, 20 grama svježi kvasac (iako je opcija i 7 grama suhog kvasca) i 400-500 grama glatkog brašna za tijesto. Što se tiče fila od oraha, za blanširanje oraha trebaće vam 400 grama seckanih oraha, 120 grama šećera, 1 paket vanilin šećera i 1,5 do 2 decilitra prokuvanog mleka.

Proces pripreme za ovaj recept je nevjerovatno jednostavan, ali krajnji rezultat je više nego vrijedan toga. Počnite tako što ćete umutiti jedno žumance, pa dodati šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, ulje, kašiku čvrste masti ili putera i 3 dl mleka. Zagrijte smjesu na laganoj vatri dok ne dostigne mlaku temperaturu, pazeći da se ne zagrije. Zatim dodajte malo izmrvljenog ili odmah izlivenog kvasca, pa 300 grama brašna. Sve dobro izmiješajte, a zatim poklopite smjesu i ostavite na toplom oko sat vremena.

To omogućava da se kvasac aktivira i da se smjesa udvostruči u volumenu. Važno je osigurati da kontejneri koji se koriste nisu izloženi zraku za to vrijeme. Kada se smjesa udvostruči, dodajte još 100 grama brašna, a po potrebi i malo više. To se može učiniti pomoću spiralnog miksera, kuhinjskog miksera ili čak kutlače. Pokrijte smjesu još jednom i stavite na toplo mjesto da fermentira.

Pokrijte kuglu tijesta na radnoj površini velikom, vrućom posudom i pričekajte da naraste. Ovo obično traje oko sat vremena, ali može potrajati i duže. Važno je da koristite veliku zdjelu za miješanje kako biste spriječili da se tijesto zalijepi. U tom periodu važno je početi sa pripremom fila.