Dvostranačka većina u Zastupničkom domu američkog Kongresa, sastavljena od demokratskih i republikanskih predstavnika, usvojila je zakon o izdvajanju dodatnih 95 milijardi dolara Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Zakon je podržao 311 poslanika, dok se 112 protivilo. Ukrajinci mjesecima traže dodatnu vojnu opremu od zapadnih saveznika, uglavnom Sjedinjenih Država, tvrdeći da ne mogu izdržati napad ruskih snaga. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je za BBC uoči ključne debate u parlamentu o vojnoj pomoći od 61 milijarde dolara da će izbiti “Treći svjetski rat” ako Ukrajina izgubi sukob s Rusijom. Sjedinjene Države su Ukrajini pružile desetine milijardi dolara pomoći, od kojih je najvažniji sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Plan je već sedmicama blokiran u Kongresu jer se republikanci protive slanju novca u inostranstvo umjesto na američko-meksičku granicu kako bi se zaustavio priliv migranata. BBC kaže da je sada pitanje “da li” i “kada” će novo oružje stići u Ukrajinu, a izvještaji sugeriraju da bi prve isporuke mogle početi u narednim danima, dok Glas Amerike kaže da je ostalo samo . Američki Senat pod kontrolom demokrata proglasio je to preduvjetom za potpis predsjednika Joea Bidena. Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi sljedeće sedmice. Nakon glasanja, Biden je objavio da usvajanje zakona od strane Predstavničkog doma šalje jasnu poruku američkog vodstva svijetu.

– Poslanici obje stranke u Predstavničkom domu podržali su unapređenje interesa naše nacionalne sigurnosti i poslali jasnu poruku o američkom vodstvu na svjetskoj sceni. U važnoj prekretnici, odgovorili su na poziv istorije i doneli neophodne zakone o nacionalnoj bezbednosti protiv kojih sam se mesecima borio. Bajden je rekao: “Tražim od Senata da podnese prijedlog na potpis što je prije moguće kako bismo mogli isporučiti oružje i opremu Ukrajini što je prije moguće kako bismo zadovoljili njihove hitne potrebe na bojnom polju.” milijarda je namijenjena za upotrebu u Ukrajini. Ukrajina. Uključuje i 23,2 milijarde dolara za popunu američkih zaliha oružja, prenio je Reuters. Njihov broj je smanjen jer su korišćeni za snabdevanje Ukrajine, dok je Dom pod kontrolom republikanaca blokirao paket pomoći.

Izraelu je namijenjeno 26,38 milijardi dolara, od čega će 9,1 milijarda biti iskorištena za pružanje humanitarne pomoći ljudima kojima prijeti sukob u Gazi. Za indo-pacifičku regiju, uključujući Tajvan, planirano je ulaganje 8,12 milijardi dolara. Članovi Doma imaju rok od tri dana da razmotre predloženi zakon i podnesu amandmane prije zakazanog glasanja. Sigurnost granica bit će predmet posebnog zakonskog prijedloga s kojim će se predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson, republikanac, susresti u konzervativnijim krugovima. Prema tumačenju američke javnosti, demokratska podrška zakonskim prijedlozima u Predstavničkom domu je ključna, s obzirom na slabu republikansku većinu u Predstavničkom domu (218:213) i jaku opoziciju. Njihova tvrda linija.