Hladni front je stigao u Hrvatsku i snažan talas zahlađenja kreće ka Srbiji! U našu zemlju zavladaće hladan talas, praćen jakim vetrom. Prva pogođena područja u Srbiji biće posle podne Vojvodina, a potom i centralna Srbija.

Temperatura je u postepenom padu, a sve je to uvertira za veliko zahlađenje sutra, kada će jutarnja temperatura u pojedinim dijelovima zemlje biti malo iznad nule! U gradu će biti i veoma hladno, oko 5 stepeni, dok je maksimalna dnevna temperatura svega 9 stepeni! U Beogradu je mrak, vetar duva, a vreme je već sve hladnije.

– Vreme u Beogradu je pred promenama, pa će nam od ovog trenutka temperature padati do jutra, do 7 ili 8 sati, kada će temperatura pasti za 20 stepeni u odnosu na ovo vreme. Sada je oko 27 stepeni, a kada se probudimo ujutru biće 7 ili 8 stepeni u Beogradu – kaže naš poznati klimatolog profesor Vladimir Đurđević.

Nešto posle 15 časova u Beogradu je počeo da duva vetar, nije bilo sunca, nebo je već bilo mračno i bilo je hladnije nego danas. U Nišu je padala prljava, hrvatska kiša saharskog peska. U Hrvatskoj je najavljena nagla promjena vremena. Hrvatska meteorološka uzbuna, sustav ranog upozorenja Hrvatskog zavoda za hidrometeorologiju, upozorio je na početku velike naoblake s pljuskovima i pljuskovima, te da će padavine jačati kako dan odmiče. Hrvatski sistem upozorenja na vremenske prilike upozorio je da su moguće i oluje. Građani su prijavili da je jak vjetar čupao drveće i da je vrijeme postalo primjetno hladnije.

“Tokom dana duvaće umjeren do jak jugozapadni vjetar, naoblačenje će se dodatno povećati, u drugom poluvremenu s kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom. Poslijepodne će vjetar promijeniti na umjeren do jak sjeverozapadnjak, prvo u Vojvodina i uveče u centralnom regionu Srbije”, navodi se danas u najnovijem meteorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Kako napominju, “vetar će danas u frontalnom području ponegde dostići olujnu jačinu”, a dnevne temperature danas će se kretati od 21 stepen Celzijusov na severozapadu Vojvodine do 30 stepeni Celzijusovih na istoku i jugoistoku Srbije. I uveče i noću širom zemlje biće značajnih padova. RHMZ naglašava da će nam sutra, 17. aprila, temperature pasti za čak 15 do 20 stepeni u odnosu na prethodni period!

“Sutra, 17. aprila, biće oblačno i evidentno hladno, ponegde sa kišom i lokalnim pljuskovima. Na jugu i jugoistoku Srbije biće grmljavine i grmljavine, a lokalno obilnije padavine. U jugozapadnim i južnim planinskim predelima Srbije, Kiša će se okrenuti prema RHMZ-u, navodi se u meteorološkom biltenu, “Meteorolozi RHMZ-a najavljuju da se do kraja sedmice očekuju sunčano vrijeme i česte padavine”.