Ako se pojedinac susreće s ovim simptomima, ključno je da prepozna potencijalnu vezu s rakom i bude svjestan kada mogu poslužiti kao crvena zastava za bolest. Najefikasnija strategija u borbi protiv razorne bolesti raka je da se ona prepozna u najranijim fazama, ali mnogi pojedinci imaju tendenciju da zanemare ili ne prepoznaju početne simptome. Ovo zbunjujuće ponašanje i dalje traje iako su ljudi svjesni važnosti pravovremenog otkrivanja raka. Uobičajeno je da pojedinci priznaju da su oklijevali, nadajući se promjeni ili zanemarili znakove upozorenja, pa čak pribjegavaju traženju odgovora na ogromnom području interneta prije nego što traže profesionalni medicinski savjet.

 

 

Stoga postaje imperativ da se brzo napravi razlika između trivijalnih tegoba i onih koje služe kao jasan pokazatelj potencijalnog malignog procesa u tijelu. Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, važno je prepoznati da se bilo koji oblik bola koji prekida vaš san tokom noći ne smatra normalnom pojavom.

 

 

Međutim, važno je napomenuti da glavobolja nakon buđenja ne znači automatski prisustvo tumora na mozgu. U stvari, glavobolje se obično ne smatraju istaknutim simptomom ove teške bolesti. Slično tome, ako se probudite sa nelagodom u stomaku praćenom željom da odete u toalet, to ne mora nužno da ukazuje na rak želuca.

 

Ipak, imperativ je imati na umu pojavu oba događaja i toplo je preporučljivo započeti praksu dokumentiranja ovih slučajeva čim se ponove. Medicinski stručnjaci snažno savjetuju da ako takve promjene traju u trajanju od jedne do dvije sedmice, posebno ako su praćene dodatnim simptomima, to treba da posluži kao indikacija da je potrebno potražiti liječničku pomoć. Ključno je ne zanemariti nikakve dodatne pokazatelje koji bi potencijalno mogli imati značaj, kao što su prisustvo krvi u stolici, neobjašnjive pojave dijareje ili zatvora, pa čak i manifestacija simptoma poput nesvjestice, vrtoglavice, fluktuacija raspoloženja i sličnih pojava.