Ivona Talevska, cijenjena predsjednica Udruženja makedonskih novinara, nedavno je otkrila obilje svježih informacija u vezi sa veoma uznemirujućim i duboko tragičnim slučajem otmice i nemilosrdnog ubistva nedužne četrnaestogodišnje Vanje Đorčevske. Tokom gostovanja u popularnoj televizijskoj emisiji ‘Kec na jedanaest’ na renomiranoj mreži K1, Talevska je zaprepastila gledaoce otkrivanjem zamršenih detalja u vezi sa istragom koja je u toku, kao i rasvjetljavanjem dalekosežnih političkih posljedica koje je izazvao ovaj gnusni zločin, koji je izazvao šokove širom regiona Balkana.

 

 

Ministar policije najavio je veštačenje dva pištolja, a rezultati će biti poslati sa krivičnom prijavom u javno tužilaštvo koje vodi celokupnu istragu. Talevska je naglasila da ministar nije pružio više informacija o samom slučaju, uključujući informacije o vozilu kojim je kidnapovana Vanja, koje se tri dana slobodno kretalo kroz Skoplje. Takođe, inspektor koji je davao informacije o ubistvu Vanje i još jedne osobe iz Velesa biće sankcionisan ako se utvrdi da su podaci curili iz istrage.

 

Talevska je prenela informacije iz hrvatskih medija koje tvrde da su istražitelji posetili školu i razgovarali s ljudima, uključujući bivše pripadnike specijalnih jedinica MUP-a. Ipak, istaknula je da ove informacije nisu potvrđene ili demantovane. Predsednik Makedonije, Stevo Pendarovski, upozorava na opasnost od govora mržnje od strane radikalnih struktura, koji može rezultirati tragičnim posledicama. Talevska dodaje da je etički zaštiti porodicu i ne optuživati oca pre suđenja, fokusirajući se na nelogičnosti u istrazi.

 

Važno je napomenuti da je glavni osumnjičeni, trenutno u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, bio saradnik policije sa složenim političkim profilom. Ivona Talevska smatra da će njegov iskaz biti ključan za otkrivanje istine o motivima zločina. Ona poziva na brzo okončanje istrage kako bi se smirila javnost, posebno decu koja su uplašena, i roditelje koji strahuju za njihovu bezbednost.