Nadutost stomaka može predstavljati problem čak i za osobe koje nemaju problema sa viškom kilograma. Ponekad ni restriktivne dijete ni kondicioni treninzi ne donose željene rezultate kada je u pitanju sužavanje struka. Ovaj problem može biti uporan i frustrirajući, ali postoje načini kako da ga smanjite ili potpuno eliminišete.

Jedan od ključnih koraka u borbi protiv nadutosti je izbjegavanje kasnih večera i grickalica, posebno onih koje sadrže ugljikohidrate. Takva hrana se teže vari tokom noći, što može izazvati nadimanje i povećanje masnih naslaga. Umjesto toga, preporučuje se da posljednji obrok bude lak i konzumiran nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Hidratacija je također veoma važna. Tokom dana obavezno popijte najmanje osam čaša vode. Voda pomaže u ispiranju toksina iz tijela i poboljšava probavu. Predveče, u vodu možete dodati malo cijeđenog soka od pomorandže, limuna ili grejpfruta, što će dodatno poboljšati hidrataciju i osvežiti vaš organizam. Ako ne možete izdržati bez jela, pojedite jednu jabuku u kombinaciji s orasima ili lešnicima. Kombinacija proteina i vlakana iz ovih namirnica pomoći će vam da se duže osjećate sitima. Vodite računa da polako žvaćete hranu, jer brzo jedenje može doprineti nadutosti.

Vježbanje je još jedan važan aspekt u borbi protiv nadutosti. Ako ste uveče preumorni za intenzivniji trening, barem izvedite nekoliko vježbi istezanja i lakih vježbi za poboljšanje cirkulacije. Na primjer, sjedite na podu raširenih nogu i polako se nagnite naprijed, dodirujući prste jedne, pa druge noge. Ponovite ovu vježbu desetak puta. Također, možete ustati i blago raširenih nogu rotirati srednji dio tijela u kukovima, kao da vrtite “hula-hop” obruč. Zatim polako savijajte gornji dio tijela, ispruženih ruku, prvo ka lijevom boku, zatim naprijed, pa ka desnom boku. Ponovite ovu vježbu desetak puta.

Na kraju, lezite na leđa i, oslonivši se na pete, nogu savijenih u koljenima, podignite karlicu, zadržite kratko i spustite se nazad na pod. Ponovite ovu vježbu najmanje desetak puta. Ove vježbe podstiču cirkulaciju u trbušnoj regiji i pomažu u regulaciji rada crijeva, što može osigurati redovno jutarnje pražnjenje ako je ishrana tokom dana bila pravilna.

Pored fizičkih aktivnosti, važan je i pravilan izbor namirnica koje konzumirate. Izbjegavajte gazirana pića, prženu hranu i visokokalorične slatkiše. Umjesto toga, fokusirajte se na unos svježeg voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina. Ove namirnice bogate su vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema i smanjuju nadutost.

Također, konzumiranje probiotskih namirnica, poput jogurta i kefira, može poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti nadutost. Probiotici su korisne bakterije koje održavaju ravnotežu crijevne flore i pomažu u probavi hrane.

Još jedan koristan savjet je smanjiti unos soli u ishrani. Prekomjeran unos soli može dovesti do zadržavanja vode u tijelu, što može povećati osjećaj nadutosti. Pokušajte koristiti začine i bilje umjesto soli kako biste poboljšali okus hrane.

U konačnici, važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi svoje navike prema njegovim potrebama. Redovno vježbanje, pravilna ishrana i adekvatna hidratacija ključni su za održavanje ravnog stomaka i općeg zdravlja. Nadutost može biti neugodan problem, ali s pravim pristupom i disciplinom, možete je držati pod kontrolom i osjećati se bolje u svojoj koži.