Vjeruje se da ovo ime potječe od latinskog, a svoje korijene ima ili u “Natalia” ili “Natalis”. Njegova etimologija se može pratiti unazad da označava “rođendan Isusa Krista” ili suštinu “Božića”, obuhvatajući pojmove radosti, proslave, svečanosti i dobrote povezane s ovim posebnim danom.Ovo ime je nesumnjivo jedno od najizvrsnijih i najzanimljivijih imena za žene. Ne samo da ima dubok značaj jer je povezan sa omiljenim hrišćanskim praznikom, već ima i izuzetan istorijski značaj jer ga je nekada krasila poštovana srpska kraljica.

 

 

Proces odabira odgovarajućeg imena za dijete je stvar od velike važnosti i značaja. To je vidljivo iz činjenice da budući roditelji ulažu značajnu količinu vremena u istraživanje, promišljanje i konačno donošenje odluke koja će oblikovati identitet njihovog djeteta. U novije vrijeme prevladavaju kratka i savremena imena; međutim, sada je vidljivo ponovno oživljavanje popularnosti dužih, tradicionalnijih imena.

 

 

Ovo je jasno vidljivo jer budući roditelji posvećuju znatnu količinu vremena i truda opsežnim istraživanjima, dubokom razmišljanju i konačno dolasku do odluke koja će u velikoj mjeri utjecati na osjećaj sebe i individualnosti njihovog djeteta.

 

 

Žensko ime u srpskom jeziku, Natalija, ima značajno značenje jer je usko povezano sa drugim imenima poput Božane ili Božice, koja sva simbolizuju radostan događaj Hristovog rođenja. U Srbiji, Natalija zauzima istaknutu poziciju jer je uvrštena na cenjenu listu od sto najomiljenijih imena za devojčice. Naime, u 2017. godini postigao je impresivan rang od 23., što ukazuje na njegovu trajnu popularnost među roditeljima u zemlji. Kroz srpsku istoriju postojale su brojne uticajne žene koje su sa ponosom nosile ime Natalija, a kraljica Natalija Obrenović je bila jedna od najpoznatijih ličnosti.