Posljednjih nekoliko mjeseci Ravdić se bori sa teškom bolešću koja je uticala na njegovo fizičko i emocionalno stanje. Nažalost, dan uoči svog dugo očekivanog 74. rođendana, Ravdić je podlegao nemilosrdnim nedaćama koje mu je nametnulo zdravstveno stanje.

 

 

Njegov muzički put započeo je 1965. godine kada je postao deo grupe Vokinski. Nakon toga, 1986. godine postaje član Kost. grupe, a istovremeno je bio povezan s grupom Ambasadori od 1970. Nadalje, prepustio se sviranju sa Indexom od 1971. do 1973. godine. U godini koja je uslijedila, sklopio je blisko prijateljstvo sa Goranom Bregovićem, susret koji će imati dubok utjecaj na njegov muzički put.

 

Zajedno su osnovali bend Jutro, gdje je uz Bregovića pokazao svoje muzičke talente. Međutim, neminovni raspad Jutra doveo je do novog poglavlja u njihovom partnerstvu jer su Bregović i Pravdić krenuli u novi poduhvat, stvarajući kultnu i uticajnu grupu poznatu pod nazivom “Bijelo dugme”. Skoro deceniju, Pravdić je nastavio da bude sastavni deo uspeha benda, ulažući srce i dušu u svaki nastup.

 

 

Pravdić je 1987. godine donio tešku odluku da se povuče iz očiju javnosti, opraštajući se od cijenjene uloge u ‘Bijelom dugmetu’. U okviru Bijelog Dugmeta, Pravdić je preuzeo ulogu cijenjenog klavijaturiste benda, dajući svoj prepoznatljiv zvuk na prva dva albuma Dugmeta. Nažalost, njegova posvećenost odsluženju vojnog roka privremeno je prekinula njegovo vreme u bendu, što je dovelo do toga da ga je privremeno zamenio talentovani Laza Ristovski.Ipak, sudbina se umiješala i 1978. godine, Pravdić se trijumfalno vratio u Bijelo dugme, povrativši svoje mjesto u muzičkom tkivu grupe. Posljednja prilika da je nastupio uz Bijeli Dugme bila je tokom njihove turneje 2005. godine.