Postoji široko rasprostranjeno vjerovanje da određeni pokloni imaju potencijal da izazovu nesreću u domaćinstvu, što zahtijeva njihovo trenutno odlaganje. U raznolikom pejzažu naše nacije uspostavljeno je obilje običaja koji ocrtavaju radnje koje treba izbjegavati. Ovi običaji su prožimali naše društvo i vjerovatno je da je većina pojedinaca upoznata s barem šačicom njih. Shodno tome, ovih običaja se pažljivo pridržavamo, osiguravajući da se nenamjerne nezgode i negativne posljedice spriječe. Nadalje, praktičari Feng Shuija čvrsto se drže uvjerenja da svaki predmet posjeduje inherentnu energiju, a kada odlučimo da takve objekte uvedemo u naš životni prostor, nehotice prožimamo svoje domove tom energijom.

 

 

Prema ovoj drevnoj praksi, najozbiljnija greška koju čovjek može napraviti je dočekati dar koji im je podarila zavidna i zlonamjerna osoba. Vjeruje se da takav predmet ima potencijal da brzo unese razdor i nesklad u domaćinstvo, potencijalno čak i do teških posljedica kao što su bolest ili raspad odnosa, poput razvoda. Postoji široko rasprostranjeno vjerovanje da će pojedinci koji osjećaju zavidnost na vašim postignućima, porodičnim vezama ili poslovnim nastojanjima često biti oni koji vam željno nude poklone.

 

 

Međutim, njihove namjere su daleko od istinske sreće ili čestitanja. Umjesto toga, ove osobe imaju za cilj prenijeti svoju negativnu energiju na sam dar. Posljedično, ovaj naizgled nevin predmet postaje moćan kanal njihove zle volje, vršeći svoj utjecaj diskretno, ali značajno iz samih kutova vašeg doma. Kako se može identificirati objekt koji je prepun negativnog energije?

 

 

 

Ako osjetite nelagodu ili nelagodu dok poklanjate poklon ili ako stalno osjećate čudan osjećaj kad god ga pogledate, preporučljivo je odložiti taj predmet bez ikakvog osjećaja žaljenja. Izbjegavajte da ga sakrijete na tavan, podrum ili bilo koji sličan prostor za skladištenje; jednostavno ga odbacite. Postoji škola mišljenja koja sugerira da je spaljivanje takvih predmeta najoptimalniji pristup. Ključno je imati povjerenje u svoju intuiciju kada donosite odluke ili prosuđujete u ovakvim situacijama.