Aronija, poznata i kao crna aronija ili chokeberry, je mala tamna bobica bogata hranjivim tvarima i antioksidansima, uključujući visoke razine vitamina C. U posljednjih nekoliko godina, aronija je stekla popularnost zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava, koja se intenzivno proučavaju u laboratorijima širom svijeta. U Europi se najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Uzgajanje aronije
Aronija raste u obliku grma koji može doseći visinu od 1,5 do 2,5 metara. Uzgoj aronije ne zahtijeva puno truda jer biljka može podnijeti razne uvjete. Čak i oni koji nemaju plodno zemljište mogu je uspješno uzgajati. Biljka je otporna na štetočine, što znači da nema potrebe za korištenjem kemikalija koje bi mogle ugroziti njezinu ljekovitost. Zbog toga je aronija potpuno zdrava i ljekovita biljka.

Ljekovita svojstva aronije
Aronija posjeduje mnoga ljekovita svojstva koja su potvrđena znanstvenim istraživanjima. Ova bobica poboljšava cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, regulira rad želuca i crijeva, jača imunitet te sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija. Također, aronija regulira rad štitnjače, učinkovita je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči.

Jedno od najvažnijih svojstava aronije je njezina visoka razina antioksidanata, koji uništavaju stanice raka, čime aronija postaje obavezan dio terapije protiv raka. Sok od aronije preporučuje se i u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije. Osim zdravstvenih, aronija ima i kozmetička svojstva; sprječava pojavu bora i ubrzava zacjeljivanje rana.

Dobrobiti aronije

Izvor antioksidanata:
Aronija je jedan od najbogatijih izvora antioksidanata među voćem.
Prevencija bolesti srca i krvnih žila: Redovita konzumacija aronije pomaže u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti.

Regulacija krvnog pritiska:
Aronija pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Zaštita urinarnog sistema:
Aronija ima svojstva koja štite zdravlje urinarnog sustava.

Antiupalna svojstva:
Zbog svojih antiupalnih svojstava, aronija pomaže u smanjenju upala u tijelu.

Stimulacija rada štitnjače:
Pomaže u regulaciji funkcije štitnjače.

Poboljšanje pamćenja i koncentracije:
Aronija može poboljšati kognitivne funkcije.

Regulacija razine šećera u krvi:
Aronija pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi, što je korisno za dijabetičare.

Jačanje imuniteta:
Visoke razine vitamina C i drugih hranjivih tvari jačaju imunološki sustav.

Povoljno djelovanje na probavni sistem:
Aronija pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava.

Zaštita od virusa i bakterija:
Aronija ima svojstva koja pomažu u zaštiti tijela od infekcija.

Izlučivanje teških metala iz organizma:
Aronija pospješuje detoksikaciju tijela, pomažući u uklanjanju teških metala.

Recept za domaći sok od aronije
Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja aronije je kroz sok. Evo jednostavnog recepta za pripremu domaćeg soka od aronije.

Sastojci:

  • 1 kg svježih bobica aronije
  • 1 litra vode
  • 200-300 grama šećera (ovisno o željenoj slatkoći)
  • Sok od jednog limuna

Priprema:
Operite bobice aronije i stavite ih u veliku posudu. Dodajte vodu i šećer te pustite da smjesa zavri. Smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta dok bobice ne omekšaju. Procijedite smjesu kroz fino sito ili gazu kako biste uklonili čvrste dijelove. Dodajte sok od limuna i dobro promiješajte. Ulijte sok u sterilizirane boce i čuvajte u hladnjaku.

Zaključak
Aronija je izuzetno ljekovita biljka s mnogim zdravstvenim prednostima. Bogata vitaminima i antioksidansima, aronija pomaže u poboljšanju cirkulacije, jačanju imunološkog sustava, zaštiti od raznih bolesti te poboljšanju općeg zdravlja. Uz jednostavan uzgoj i minimalne zahtjeve za održavanjem, aronija je izvrsna biljka za svakoga tko želi poboljšati svoje zdravlje na prirodan način.