Nudimo vam kolekciju od četiri jednostavna trika koji zahtijevaju minimalan trud, a imaju potencijal da budu od koristi svakom domaćinstvu. Srećom, postoje brojne jednostavne metode za smanjenje troškova grijanja i ukupnih računa za struju.

Slično tome, kada dođe noć, preporučljivo je zamračiti svoj dom zatvaranjem roletni, osiguravajući miran i spokojan ambijent. Nažalost, prozori imaju potencijal da dopuste odlazak topline, posebno ako izolacija nije adekvatno postavljena. Stoga je preporučljivo poduzeti mjere predostrožnosti kao što su spuštanje roletni i navlačenje zavjesa odmah nakon zalaska sunca kako ne bi došlo do hladnoće u stanu. Izolacija prozora je metoda koja se koristi za poboljšanje toplinske efikasnosti prozora smanjenjem prijenosa topline kroz prozore.

Uvođenjem izolacije prozora, vlasnici kuća mogu ne samo povećati energetsku efikasnost svojih domova, već i uštedjeti na troškovima grijanja i hlađenja.  Kada su prozori u pitanju, povećanje njihove energetske efikasnosti je ključno, a jedan efikasan način da se to postigne je korištenje samoljepljivih plastičnih folija. Ove folije služe kao vrijedan alat za efikasno “zaptivanje” okvira prozora, sprječavajući infiltraciju hladnog zraka u stambeni prostor. Kako biste uštedjeli energiju i smanjili nepotrebnu potrošnju energije, preporučljivo je isključiti sve elektronske uređaje ili uređaje koji trenutno nisu u upotrebi.

Na taj način ne samo da doprinosite održivijem načinu života, već i uštedite na računima za struju. Stoga je bitno razviti naviku da budete svjesni gašenja svjetla, televizora, kompjutera i svih drugih naprava ili uređaja koji se ne koriste aktivno. Ovaj jednostavan čin budnosti ne samo da koristi okolišu, već i pomaže u očuvanju naših prirodnih resursa za buduće generacije. Vjerovali ili ne, neki uređaji troše struju čak i kada se ne koriste, pa bi bilo pametno isključiti kablove ako se trenutno ne koriste.