Poznati scenarista i reditelj Milan Šarac otkrio je zadivljujuće otkriće koje baca svjetlo na zagonetni nestanak Josipa Broza Tita u zapanjujućem trajanju od 13 dana. Šarac u svojoj očaravajućoj monodrami „Ja, Jovanka Broz“ vešto otkriva duboke uvide koje je sa njim podelila i sama uvažena Jovanka Broz, razotkrivajući skriveni narativ koji je do sada izmicao javnosti.

 

 

 

Zapanjujuće, Jovanka se poverila Šarcu, prenevši Titu intimne detalje svoje strastvene molbe, pozivajući ga da preostale posmrtne ostatke Draže Mihailovića ljubazno ponudi njegovoj ožalošćenoj porodici.Nažalost, moji pokušaji da ga ubedim su bili neuspešni, što je prenela Jovanka. Osim toga, ljubazno mu je prenijela intrigantnu anegdotu koja je rasvijetlila opasne okolnosti na koje su naišli u svom hrabrom pokušaju da je izvuku iz Titovih kandži. Po dolasku u rezidenciju, bio sam obeshrabren kada sam otkrio Titovo odsustvo. Netragom nestao, njegovo boravište ostalo je misterija obavijena tišinom.

 

 

Prošlo je trinaest dugih dana ostavljajući me zbunjenom i nesposobnom da se povjerim nikome, a kamoli svijetu u cjelini. Pomisao na naciju bez svog vođe bila je nezamisliva. Kako je čovjek mogao nestati usred bijela dana? Onog dana kada je vraćen, postalo je bolno jasno da čovek ispred mene nije moj voljeni Tito. To je označilo početak našeg neizbježnog rastanka.

 

 

 

Reditelj je dalje otkrio da Jovanka Broz izuzetno ceni cenjenu Miloševićevu lozu. U trenutku duboke spontanosti, Jovanka je izrazila osećanje koje je duboko odjeknulo: „Dragi Milane, vidi kako na prevaru propagiraju ideju da je Miloševićev otac vešanjem oduzeo sebi život. Takve neistine su daleko od stvarnosti, Milane. Istina je u činjenica da je nemilosrdno ugašen zbog svoje nepokolebljive naklonosti prema Rusiji, narodu koji mu je bio drag. Upravo je ta duboka ljubav na kraju dovela do njegove prerane smrti”, tvrdi Jovanka sa nepokolebljivim uverenjem.