Građanka iz Grčke koja živi u slikovitom Sidneju podijelila je svoje svakodnevno suočavanje s nizom neugodnih simptoma, uključujući nadimanje, dijareju, zatvor, prekomjerne gasove, bolove u stomaku, zadržavanje vode, manjak energije i mučninu. Njeno istraživanje i eksperimentiranje s prehranom usmjerila ju je prema kiselom kupusu, bogatom vitaminom C, uz pažljivu suradnju s nutricionisticom Angelom Koljos Dimitrakopuljos. Stručnjaci tvrde da bi ova fermentirana delicija trebala biti neizostavan dio jelovnika jer ne samo da jača imunološki sustav, već ima i brojne pozitivne učinke na opće zdravlje.

 

 

Grkinja koja živi u Sydneyu i suočavala se s nizom zdravstvenih tegoba podijelila je svoje iskustvo na portalu medium.com, opisujući kako su se promijenili njeni životni navici nakon što je odlučila uključiti kiseli kupus u svoju dnevnu prehranu. “Simptomi koje sam svakodnevno doživljavala bili su izuzetno neugodni i nisu se svodili samo na nekoliko stvari. Osjećala sam se loše, čak i nakon što mi je gastroenterolog preporučio razne proizvode s lažnim vlaknima i probiotike. Kada nisam vidjela nikakve rezultate, odlučila sam istražiti vlastiti put. Ponekad je važno ignorirati preporuke stručnjaka i istražiti različite opcije kako biste poboljšali svoje zdravlje”, izjavila je Angela. Nakon dvije godine redovne konzumacije kiselog kupusa, Angela je podijelila svoja opažanja, ističući kako malo liječnika preporučuje ovu namirnicu. Opisujući svoj početni susret s oštrim i kiselim okusom, Angela je doživjela nadimanje, plinove i gorušicu, ali je istrajala, a uskoro su ti simptomi nestali.

 

 

Angela je izjavila: “Raznovrsni simptomi koji su me svakodnevno pratili nisu bili ni približno iscrpni kao njihov popis. Osećala sam se loše, čak i nakon što mi je gastroenterolog preporučio lažna vlakna u prahu i probiotike. Kada nisam videla rezultate, odlučila sam krenuti vlastitim putem. Ponekad je važno zanemariti preporuke stručnjaka i istražiti sve mogućnosti kako biste poboljšali svoje zdravlje.” Nakon dosledne dvogodišnje konzumacije kiselog kupusa, Angela je podelila svoja zapažanja, naglašavajući koliko malo doktora preporučuje ovu namirnicu. Opisujući svoj prvobitni susret s oštrim i kiselim ukusom, Angela je prošla kroz period nadimanja, gasova i gorušice, ali je istrajala, a simptomi su se uskoro povukli. Nutricionistkinja je istakla važnost konzumiranja malih porcija kiselog kupusa, dodajući ga u kombinaciji s povrćem, jogurtom sa probioticima i sočivom. Angela tvrdi da redovna upotreba kiselog kupusa, zajedno s drugim fermentisanim namirnicama, voćem, povrćem i mahunarkama, doprinosi zdravlju creva, jača imunološki sistem, povećava energetski nivo i poboljšava kognitivne funkcije. Angela je primetila nekoliko ključnih promena u svom zdravlju usled ovog eksperimenta. Smanjenje upale, manje gasova, nadimanja i zatvora postali su vidljivi nakon određenog vremena. Istraživanja sugerišu da fermentisana hrana, poput kiselog kupusa, poseduje antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. Angela je istakla značaj indola-3, snažnog jedinjenja u kiselom kupusu koje pomaže u smanjenju upale i održavanju zdrave hormonske ravnoteže. Takođe, Angela je primetila smanjenje stresa, naglašavajući ulogu pravilne bakterijske flore u crevima u apsorpciji korisnih minerala koji regulišu raspoloženje, poput magnezijuma i cinka. Osim toga, Angela je doživela manje nadimanja i osećaj lakšeg stomaka, a analiza krvi je pokazala povećan nivo gvožđa, što ukazuje na poboljšano varenje. Angela zaključuje preporukom dosledne konzumacije kiselog kupusa i drugih fermentisanih namirnica, naglašavajući da rezultati nisu odmah vidljivi, već postaju primetni uz redovnu primenu kao deo svakodnevnog života. Individualne promene zavise od različitih faktora, a Angela podvlači važnost istraživanja i eksperimentisanja s novim pristupima očuvanja sopstvenog zdravlja.