Kako bi se voće, posebno jabuke, sačuvalo tokom cijele zime, često se tretira različitim hemikalijama koje mogu biti opasne po zdravlje. Postavlja se pitanje: je li sigurno jesti takve namirnice zajedno s korom?

U proljeće, na pijacama i u trgovinama nudi se voće i povrće koje je bilo čuvano tokom cijele zime. Da bi jabuke duže trajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijum hloridom, a najopasnija od svih ovih supstanci je definil. Ova supstanca, koja nastaje preradom nafte, može biti kancerogena.

Stručnjaci su govorili o tome kako se zaštititi od trovanja voćem koje je „prskano“ hemikalijama. Prvi korak je pranje u toploj vodi, a može se dodati i soda bikarbona za dodatnu sigurnost. Ako kupujete „domaće“ proizvode od provjerenih prodavača na pijaci, za koje znate da ne koriste hemikalije, dovoljno je jednostavno oprati koru od prljavštine i prašine. Međutim, ako kupujete voće u prodavnici i niste sigurni kako je tretirano, preporuka je da ga ogulite prije konzumacije.

Konzumacija namirnica tretiranih hemikalijama može biti veoma opasna i može dovesti do teškog trovanja. S druge strane, ljuštenjem jabuke bacate glavni izvor vitamina A i C, kalcijuma, fosfora, gvožđa i korisnih antioksidanata. Postoji nekoliko trikova za utvrđivanje koliko su voće i povrće toksični. Na primjer, kada isječete jabuku, ako brzo potamni, to je znak da je možete sigurno jesti s korom. Karcitin u kombinaciji s vitaminom C spriječava slobodne radikale da oštete tijelo.

Korisna kora i drugo voće i povrće

Vitamini C i P te velika količina pektina čuvaju se u kori limuna. Međutim, ove namirnice također mogu biti tretirane hemikalijama kako bi im se produžio rok trajanja, pa ih je potrebno temeljno oprati prije upotrebe. Topla voda, soda bikarbona i deterdžent će vam pomoći u tome.

Kako da znate da li su krastavac i paradajz prskani?

Da biste utvrdili da li povrće sadrži pesticide, možete isjeći krastavac ili paradajz i pogledati unutrašnjost. Krastavci i paradajzi tretirani toksinima obično imaju žućkaste pruge ili žuti „dio“ u centru.

Zaključak

Čuvanje voća i povrća tokom zime često podrazumijeva tretiranje različitim hemikalijama koje mogu biti štetne po zdravlje. Pranje voća i povrća u toploj vodi uz dodatak sode bikarbone može pomoći u uklanjanju tih hemikalija. Iako ljuštenje može ukloniti štetne supstance, također se gube i važni nutrijenti poput vitamina i minerala. Zato je važno pronaći balans između sigurnosti i hranjivosti hrane. Ako je moguće, kupujte voće i povrće od provjerenih izvora i pažljivo ih perite prije konzumacije. Redovnim provjeravanjem unutrašnjosti voća i povrća možete otkriti prisutnost pesticida i drugih toksina, čime ćete dodatno zaštititi svoje zdravlje. Na kraju, osviještenost o načinu tretiranja hrane koju konzumiramo može doprinijeti boljem zdravlju i dugovječnosti.

Budite oprezni i informirani o porijeklu svojih namirnica kako biste smanjili rizik od štetnih efekata hemikalija. Kvalitetna prehrana ne podrazumijeva samo hranjive sastojke, već i sigurnost i čistoću namirnica koje unosimo. Dobar izbor hrane, pravilna priprema i pranje voća i povrća mogu značajno smanjiti izloženost štetnim supstancama i poboljšati opće zdravlje.